Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Koken & etenHet grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar.
Delen per e-mail
Heel Holland Bakt: het was voor miljoenen Nederlanders de afgelopen weken hét recept om de coronaperikelen even te vergeten. Presentator André van Duin en juryleden Robért van Beckhoven en Janny van der Heijden lieten de kijker genieten van wat Nederland ook in tijden van crisis nog altijd is: warm, gezellig en een tikje kneuterig. Het HHB-seizoen is voorbij, maar gelukkig hoeven haar fans Van der Heijden niet lang te missen. Op 22 februari start haar nieuwe programma De Smaak van Nederland op 24 Kitchen. Daarin doet ze onderzoek naar de eetgewoonten van de Nederlanders.
Hoe gaat het met je, in deze tweede lockdown?
,,Eigenlijk gewoon goed! Er zijn geen mensen ziek in mijn omgeving, ik kan hier lekker naar buiten en mijn werk is redelijk doorgegaan. Mijn kinderen en kleinkinderen kwamen met kerst gescheiden van elkaar, maar ik heb ze wél allemaal gezien. Ik mag dus niet klagen. Ik vind het vooral afschuwelijk voor anderen.”
Je zult nu vaker dan normaal alleen eten. Veel mensen vinden het niet leuk om voor zichzelf te koken. Heb jij dat ook?
,,Ik kook echt élke dag en altijd vers. Dat is een must: je moet goed en lief zijn voor jezelf. Bovendien vind ik het heel ontspannend om te koken, vaak maak ik ook iets warms voor de lunch. Ik heb altijd veel in huis zodat ik op het laatste moment nog van idee kan veranderen.”
In je programma doe je onderzoek naar de Nederlandse eetcultuur. Wat zetten jouw ouders vroeger op tafel?
,,Eten was bij ons thuis héél belangrijk. Er werd uitgebreid gegeten en er zaten altijd gasten aan tafel. Vriendinnetjes kregen thuis van die Saroma-pudding, maar dat kwam er bij mijn moeder absoluut niet in. Daarin waren we, zeker in die tijd, echt een uitzondering. Als we pasta aten dan kwam dat van delicatessewinkel. Van die hele lange spaghetti in blauw folie. Als kind at ik dragon, kervel, verse haricots verts. Thuis is echt mijn liefde en respect voor eten ontstaan.”
Bestaat er eigenlijk wel een Nederlandse keuken?
,,We doen vaak alsof er in Nederland geen eetcultuur is, maar die is er wel degelijk. Mensen komen vaak niet verder dan een stroopwafel, maar er worden in ons land zo ongelooflijk veel mooie producten gemaakt en geëxporteerd. We hebben de mooiste schaal- en schelpdieren, haring, kazen, boter, groente en fruit. En waarom zou je tilapia uit een ver land willen als we hier prachtige schol hebben? Iemand als chefkok Joris Bijdendijk laat dat in zijn gerechten heel mooi zien.”
Op welke manier zijn onze eetgewoonten de afgelopen decennia veranderd?
,,We durven het traditionele AVG’tje steeds vaker los te laten en variëren met andere culturen. Groente is niet langer alleen een bijgerecht en we zitten niet meer standaard met z’n allen om zes uur aan tafel. Ook is er meer bewustwording. Liever af en toe een goed stuk vlees, dan iedere dag een kiloknaller. Al moeten we ook niet met een belerend vingertje wijzen naar mensen die dat wel doen. Als je rond moet komen van een klein budget ben je al lang blij dat je je kinderen überhaupt iets voor kunt zetten.”
Mijn moeder kookte vroeger vaak met pakjes en zakjes. Wat vind je daarvan?
,,Er is een hele generatie groot mee geworden. Dat werd vroeger echt als een verworvenheid gezien, maar eigenlijk ben je dan niet aan het koken. We hebben ook geen idee wat er allemaal inzit aan e-nummers en verborgen suikers. De mededeling ‘gezond’ op de verpakking betekent niet dat iets dat ook echt is. Daar kan ik echt boos van worden. Veel mensen eten ’s ochtends ontbijtrepen en yoghurtdrinks. Daar zit zoveel suiker in, dan kun je net zo goed een plak cake nemen. Eet gewoon pure dingen! Mensen zeggen soms: maar je bakt toch ook veel? Als je zelf een taart bakt, wéét je hoeveel suiker en vet erin zit. Dan kun je zelf beslissen of je een groot of een klein stuk neemt.”
Welk ingrediënt heb je altijd in huis?
,,Goede boter en olijfolie, dat is de basis voor alles. En kaas! Groente en eieren zijn trouwens ook heel belangrijk, vooral het ei is echt multi-inzetbaar. Daarmee kan je zowel razendsnel een lekkere lunch maken als iets bakken.”
En qua keukengerei?
,,Ik heb echt een messentik. Er is veel waar ik niet zonder kan, maar goede messen zijn echt de basis. Een grote, een kleine en een goede snijplank. Dat werk zoveel fijner.”
Wat is het eerste dat je wilt doen als de lockdown voorbij is?
,,Op vakantie met alle kinderen en kleinkinderen! Gewoon iedereen weer gezellig bij elkaar en samen lekker eten en drinken. Haha, hoor je dat? Gaat het alweer over eten. Ik kan niet wachten!”
De Smaak van Nederland is vanaf maandag 22 februari iedere week om 22 uur te zien op 24 Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Croissants of paaseitjes over met Pasen? Dit doe je met de restjes
Tijdens Pasen is er bij veel mensen thuis een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Daar blijft vaak veel van over. Met deze tips zorg je dat je niks hoeft weg te gooien. -
PREMIUMKoken & eten
Dadelkoning Isam wil Nederland verliefd laten worden op dadels: ‘Veel gezonder dan al dat snoepgoed’
Dadels zijn in Nederland nu nog vooral populair onder moslims. Die kennen echter met name de dadels uit Algerije en Tunesië, terwijl er tientallen andere soorten zijn die hier nauwelijks bekend zijn. De Haagse ondernemer Isam Naimi wil daar verandering in brengen. ,,Ik wil dat heel Nederland ze gaat eten.’’ -
PREMIUM
Chinese loempia’s met zoete mosterdsaus
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Chinese loempia’s. Met een kraak-sappige rosé. -
Wat Eten We Vandaag: Orecchiette pasta met harissa kipgehaktballetjes
Deze zelfgemaakte kipgehaktballetjes met harissa pasta zijn ontzettend smaakvol én heel makkelijk te maken. Bovendien zijn ze heerlijk in combinatie met orecchiette pasta en een zelfgemaakte tomatensalsa. -
André van Duin en Danny Vera komen met single
André van Duin en Danny Vera hebben samen een single gemaakt. Het lied Voor Altijd is een ode aan Martin Elferink, de echtgenoot van André van Duin die vorig jaar overleed. De twee brengen de song komende zaterdag voor het eerst ten gehore in Matthijs Gaat Door, het programma van Matthijs van Nieuwkerk.
-
Gezondheidsexperts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in
De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan en ook het RIVM pleiten voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken. -
Leuk klusje met de kinderen: maak een broodmandje voor je paasontbijt
Pasen betekent voor veel mensen met de familie samenzijn en natuurlijk lekker eten. Dat kun je op een bord leggen, maar met deze paasmand maak je het extra feestelijk. -
PREMIUM
Elizabeth won Heel Holland bakt: ‘Ik stond tot drie, vier uur 's nachts te oefenen’
Elizabeth Lopez (41) kan nog maar moeilijk geloven dat ze zondagavond Heel Holland bakt heeft gewonnen. De enthousiaste thuisbakker uit Spijkenisse imponeerde de jury en ruim 3,7 miljoen kijkers met haar snelheid, vaardigheid én haar vrolijke creaties. Haar geheim? Veel oefenen. ,,Ik ging soms wel tot drie of vier uur ‘s nachts door met bakken.”