Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Koken & etenZes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
Delen per e-mail
In de jaren 70 ging 60 procent van de Nederlanders graag naar de Chinees of haalde eten op bij de afhaal-Chinees. Veel voor weinig, dat paste goed bij ons zuinige imago. De animo voor de traditionele bami-nasi-loempia-babi pangang is teruggelopen. Vooral ouderen bezoeken nog graag de Chin. Ind. restaurants, die onlangs de status van cultureel erfgoed hebben gekregen, wellicht ook omdat ze langzamerhand verdwijnen uit het straatbeeld.
Voor de serie De Smaak van Nederland op 24Kitchen gaat Janny van der Heijden op zoek naar écht Chinees eten. In een authentiek Chinees restaurant, Sea Palace, leggen de eigenaren uit dat er steeds meer gespecialiseerde Aziatische restaurants bijkomen: voor hotpots en voor sushi bijvoorbeeld. In hun eigen restaurant hanteren ze twee menukaarten: eentje voor de Nederlandse gasten en eentje voor de Chinezen. Kaji But serveert kippenklauwtjes en koeientong.
Om te ervaren wat dan echt Chinees eten is, krijgt Van der Heijden een eendenei dat in de grond is gestopt en is gefermenteerd. ,,Het heeft een donkere kleur en een sterke geur”, legt de eigenaar uit. ,,Ik vind het best eng.” Als ze ondanks haar vrees een minuscuul hapje heeft genomen, is het oordeel van haar gezicht af te lezen. ,,Dit is niet iets waarvan ik zeg 'heel lekker’", zegt ze.
Delicatessen voor de één kunnen voor een ander vies zijn, realiseert ze zich. ,,Veel mensen knappen af op de textuur", is het antwoord van Yokav Pat. Het is ook opvoeding: niet alleen proeven met je tong en je neus maar ook met je lippen en je tanden.” Dat betekent voor Chinezen dat de manier waarop kippentenen langs je tong glijden of met je tanden het vlees van de botten aftrekken als ‘lekker’ kan worden ervaren. ,,Ik ben blij dat er thee aan komt. Mijn smaakpapillen zijn lamgelegd.”
De Smaak van Nederland, elke maandag om 22 uur op 24Kitchen.
Bekijk hieronder een fragment uit de aflevering van vorige week, toen Van der Heijden de belangstelling voor de Hollandse pot onderzocht.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Albert Heijn kampt met tekort aan voorverpakte kaas
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen van haar voorverpakte kazen. Daardoor is er een tekort aan kaas ontstaan in de winkels. Dat geldt zowel voor de fysieke winkels als online. -
PREMIUM
Ieder voor zich? Nou, nee... Jumbo-eigenaar schiet horecaondernemers te hulp met unieke actie
Veel ondernemers hebben een moeilijke tijd door de coronamaatregelen, terwijl supermarkten juist topomzetten draaien. Arnaud van de Graaf van de Jumbo in Soest laat zijn collega-ondernemers niet stikken.
-
PREMIUM
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool: 800 miljoen mensen hebben honger, 30 procent van het eten wordt weggegooid
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool. Steeds meer bedrijven doneren er hun onverkoopbare verse producten. Dat is zeer welkom, want steeds meer klanten van de voedselbanken zitten hier om te springen. -
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’ -
Gezondheidsexperts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in
De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan en ook het RIVM pleiten voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.