John Halvemaan (1950 - 2019): Haute Cuisine op klompen
Het koksvak was John Halvemaan min of meer aan komen waaien. Als jongen kwam hij ermee in aanraking. Dat leek hem ook wel wat. Het leverde hem een Michelinster op in restaurant La Rive.
Delen per e-mail
Hij kon genieten van een gepofte ui, gecarameliseerd aan de buitenkant en zacht van binnen. Keep it simple was het credo van John Halvemaan, de dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden topkok die indruk maakte met gerechten als kreeft met vanille, foie gras brulé en steak tartare met oesters. Spannend maar simpel. ,,Het moet gewoon lekker zijn, dat is m'n uitgangspunt," zei Halvemaan over zijn toverkunst in de keuken.
Het koksvak kwam Halvemaan min of meer aanwaaien. Hij ging als jongen naar het seminarie van de Witte Paters om te worden klaargestoomd voor de missie, een ideaal dat voortijdig strandde op de aantrekkingskracht van de andere sekse. Als zaterdaghulp in een cafetaria kwam hij in contact met een leeftijdsgenoot die kok wilde worden. Dat leek Halvemaan ook wel wat.
Verder in het nieuws
-
Hoeveel weet jij van Italiaanse wijn? Test je kennis met deze quiz
Het lekkere eten en de wijn is voor veel mensen de reden waarom Italië hun favoriete vakantieland is. Misschien ook voor jou. Maar hoeveel weet je eigenlijk van deze godendrank? Test je kennis onderaan dit artikel. -
PREMIUM
Voor jou getest Luxe notenmix is vaak gruis met een boel krenten
De term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk. -
Koken & Eten Over stamppot valt niet te twisten, maar wel te discussiëren
Ronald Giphart is de beroerdste niet en honoreert het verzoek van een echtpaar dat onze Hollandse pot niet te versmaden vindt. -
Wat Eten We Vandaag: Mosselpan met pangrattato
Pangrattato is een goedkoop alternatief voor Parmezaan en wordt daarom ook wel armeluis Parmezaan genoemd. Toch verdient dit broodkruimelmengsel meer respect, want het is een lekkere methode om extra smaak aan je gerecht te geven. Probeer het vanavond daarom bij deze heerlijke mosselpan. -
Deze Mexicaanse rijstsalade staat in een kwartier op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Mexicaanse rijstsalade staat binnen 15 minuten op tafel.
-
Koken & Eten Het witte goud is er waarschijnlijk lekker vroeg bij
Het traditionele oogstseizoen van witte asperges is van begin april tot en met 24 juni, maar het zou heel goed kunnen dat we al veel eerder aan het witte goud zitten, zeggen sommige telers. -
Deze kleurige broodjes bestaan voor een derde uit groente
Broodjes met bloemkool, spinazie, bieten en paprika. Het is een manier om meer groenten binnen te krijgen. Ze liggen nu in de supermarkt. -
PREMIUM
over de tong Van de tiramisu van Zafvino kun je schalen op
Een Italiaans restaurant, zo zegt ZafVino in Arnhem over zichzelf. Als je binnenstapt, heeft het ook veel weg van een rumoerige, pubachtige zaak.