Kefir? Wat voor zuivel is dat in hemelsnaam?
Kefir is terug van weggeweest! Bij volwassenen zal er sneller een belletje rinkelen dan bij jongeren. In het koelschap vind je het populaire melkproduct uit de jaren 80 zelfs in diverse fruitsmaken. Kefir is afgeleid van het Turkse woord keyfir, wat 'je goed voelen' betekent. In hoeverre is het drankje daadwerkelijk goed voor je en hoe wordt het gemaakt?
Kefir, oorspronkelijk gemaakt van (rauwe) koeienmelk en melkkefirkorrels, maar tegenwoordig ook van andere soorten melk, wordt ook wel de ’de champagne onder de melk’ genoemd. Kefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten, die samengegroeid zijn en een plantje vormen: het zogenaamde 'yoghurtplantje'. Dit plantje fermenteert de melk en door dit proces wordt het een licht alcoholische drank.
Populair
In een reactie laat Albert Heijn weten dat de vraag naar kefir weer is toegenomen. ,,We zien dat het na ongeveer drie jaar terug is van weg geweest. In de jaren 80 was kefir een groot zuivelproduct, maar daarna nam de vraag af en is het product uit het assortiment gehaald", aldus Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn. ,,Nu gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, weer in trek zijn, hebben wij besloten om kefir weer toe te voegen aan het assortiment. Albert Heijn merkt inderdaad een groei in de verkoop van kefir, maar het is nog niet zo groot als bijvoorbeeld karnemelk. Wel verwachten we een verdere groei van de gefermenteerde zuivelproducten.”
Maar hoe gezond is het kefir precies? Het is weliswaar een melkdrankje, maar mensen met een lactose intolerantie kunnen het toch drinken. In 2003 concludeerde een studie, gepubliceerd in Songklanakarin Journal of Science and Technology, dat kefir de vertering en tolerantie van lactose kan verbeteren. Het Voedingscentrum meldt verder dat melkproducten zoals kefir, kwark, yoghurt en karnemelk minder lactose bevatten en dus beter te verdragen zijn bij een lactose-intolerantie. Dit komt doordat de fermentatie de lactose deels afbreekt.
Kefir wordt van oudsher vooral geconsumeerd in de Blue Zone, waar procentueel de meeste gezonde 100-plussers ter wereld wonen. Tot dusver zijn de gezondheidsvoordelen van de consumptie van kefir wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. Deze onderzoeken laten wel zien dat kefir net als andere gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) probiotica bevat. Kefir heeft geen groter effect dan yoghurt, meldt het Voedingscentrum.
Kefir zou darmklachten verlichten en de weerstand verbeteren, maar ook hier is te weinig wetenschappelijke onderbouwing. Wel is zeker dat kefir qua samenstelling veel op halfvolle yoghurt lijkt en daarom past in de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum is er een verband tussen zuivel eten en een lager risico op darmkanker en tussen het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Waarom je chocolademelk moet drinken na het sporten
Van proteïneshakes tot bananen, er wordt heel wat advies gegeven over wat je nu het beste kan eten of drinken na een stevige work-out. Onderzoek stelt een nieuwe, lekkere optie voor: chocolademelk. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.
-
Nate viel zestig kilo af in één jaar tijd met Arnold als inspiratie
Van zwaargewicht tot krachtpatser: Nate Peck (25) kreeg het in een jaar voor elkaar. De Amerikaan viel in een jaar tijd ruim zestig kilo af en bouwde ondertussen ook nog de nodige spieren op. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.