Kinderen in de keuken (en achter het fornuis)
Albert HeijnJe leert ze fietsen, zwemmen en veters strikken. Broodnodige basisvaardigheden, maar zo kennen we er nog wel een: koken. Dus neem de junioren vooral mee op culinaire keukenreis en zet ze als hulpkok of chef-in-spé aan het werk. Hoe pak je dat in de praktijk aan?
Te vaak worden (hongerige) kinderen rond etenstijd de keuken uitgejaagd en voor de tv of tablet gezet als vader of moeder het avondmaal klaarmaken. Beter zou het zijn om kinderen in het keukendomein te verwelkomen. En nóg beter om ze er een actieve rol te geven. Voor het ene kind zal voorproeven of husselen zo’n beetje de max zijn, terwijl een ander in zijn of haar uppie misschien wel een eenvoudige doch voedzame maaltijd kan bereiden. Als je kinderen bij het bereidingsproces betrekt, wordt het samen opeten van de maaltijd ook gezelliger.
Bijkomend voordeel is dat kinderen zo koken met de paplepel ingegoten krijgen, en dat wie in de keuken helpt, sneller dingen durft te proeven. Op jonge leeftijd leren hoe je eten bereidt, is een geweldig fundament voor een gezond eetgedrag later. Het draagt bij aan zelfvertrouwen en geeft de kids ook de mogelijkheid om zelf invloed te hebben op wat er hen voorgeschoteld wordt. Wie de vrijheid krijgt om zelf een extra portie van dat lievelingsingrediënt toe te voegen, zal het etensbord sneller en beter leegeten.
Hoe voed je je kroost op tot keukenprinsjes en -prinsesjes? Met deze tips en trucs ben jij (en zij) goed op weg:
Keukenhygiëne is essentieel
Het eerste wat je doet als je met koken begint, is... je handen wassen! Doe dat ook voor- en nadat je rauw vlees, vis of bijvoorbeeld kip hebt gesneden. Spoel groente en fruit af voordat je begint. Houd de keuken, het aanrecht en de gebruikte spullen goed schoon. Ook tussendoor is het zaak om snijplanken, lepels en kommen schoon te maken.
Veiligheid voor alles
Bij zaken als een hete pan afgieten, een gloeiende oven, het koken van water en een scherp mes hanteren voor lastig snij- of raspwerk is het goed om als volwassene bij te springen, of (als de leeftijd en ervaring dat toelaat) om op zijn minst stand-by te staan. Bedenk dat de schaar niet alleen makkelijker is voor kleine handen, maar soms ook gewoon een stuk handiger is dan een mes. Kruiden zoals bieslook en tuinkers, maar ook bladerdeeg en zelfs kipfilet kun je prima ‘snijden’ met een schaar. Na gebruik wel weer goed schoonmaken, natuurlijk!
Recepten op maat
Wie rekenen leert, begint ook niet meteen met machtsverheffen en worteldelen. Dus pas het te volgen recept aan op het niveau van het beginnend kooktalent. Besef ook dat voor ons doodgewone termen voor kinderen om uitleg vragen, zoals ‘fruiten’ of ‘rijzen’ bijvoorbeeld. Recepten die echt op het kinderlijf zijn geschreven, vind je op ah.nl/allerhandekids. Is jouw kind meer visueel ingesteld, dan vind je op het YouTube-kanaal een hele playlist aan kookvideo’s voor en door kinderen gemaakt. De kids leren je de lekkerste gerechten heel simpel te maken. Van traktaties, tomatensoep en vlaflip tot verse friet en pannenkoeken. Smullen verzekerd!
Activeer de smaakpapillen
Vergeet niet om de juniorchef tussendoor te laten proeven. Koken is meer dan braaf het recept volgen: de kok moet tussendoor altijd checken of het wel lekker wordt. Maar let op dat ze nooit iets proeven waar rauw ei, vlees, vis of gevogelte in zit. En leer ze dat ze een schone lepel gebruiken voor een hapje uit de pan. En dat je die lepel na het proeven niet weer terug in de pan doet.
Een kind dat kan koken, dat komt vaker van pas dan alleen bij het jaarlijkse moeder- en vaderdagontbijt. Het is ook een stuk socialer om samen te koken, dus dat is direct profijt. Maar ook op latere leeftijd pluk je er de vruchten van. Als je kinderen leert hun weg in de keuken te vinden, kweek je daar betere en gezondere eters mee. En als junior je een smakelijk maal heeft voorgeschoteld, dan is het afruimen en de afwas voor jou. Eerlijk is eerlijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.