KitKat en Maggi bij AH uit de schappen na conflict met Nestlé over prijsverhogingen
Koken & EtenProducten van de merken Maggi, Nescafé, KitKat en Garden Gourmet zijn de komende tijd niet te vinden in de Albert Heijn. De supermarktketen heeft een conflict met moederbedrijf Nestlé over prijsverhogingen voor deze merken.
Volgens een woordvoerder van Albert Heijn heeft het van oorsprong Zwitserse voedingsmiddelenconcern daarop besloten deze items voorlopig niet te leveren. Albert Heijn onderhandelt jaarlijks met leveranciers over de prijzen, aangezien de keten in de concurrentieslag met andere supermarkten zo goedkoop mogelijk wil zijn.
,,Helaas is het gesprek met Nestlé momenteel vastgelopen, omdat Nestlé prijsverhogingen wil doorvoeren van boven de 20 procent die onvoldoende verklaarbaar zijn vanuit kostenstijgingen. Dit vinden wij onacceptabel voor onze klanten”, laat het bedrijf in een schriftelijke verklaring weten.
Nestlé spreekt de bewering van Albert Heijn over prijsverhogingen voor merken als KitKat en Nescafé ferm tegen. De supermarktketen bracht woensdag naar buiten dat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern in onderhandelingen prijsverhogingen van boven de 20 procent wilde doorvoeren. Die cijfers zijn volgens een Nestlé-woordvoerder ‘verre van correct’.
Verre van correct
Door het conflict is Nestlé gestopt met het leveren van producten. Welke prijsverhogingen in de onderhandelingen met Albert Heijn dan wel op tafel lagen, wil Nestlé niet zeggen. ,,Omdat wij uit respect niet willen communiceren over onderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten”, motiveert de zegsvrouw.
Vakmedium Distrifood schreef eerder over het conflict tussen Albert Heijn en Nestlé. De supermarktketen zou ook in de clinch liggen met leverancier Ad van Geloven, bekend van de diepvriessnacks van Mora. Volgens Albert Heijn zijn de onderhandelingen met deze Brabantse leverancier nu in de ‘afrondende fase’. Het bedrijf hervat de leveringen op korte termijn weer.
Hoge inflatie
AH is niet de enige supermarkt die overhoop ligt met een leverancier. Volgens meerdere supermarktketens slaan sommige fabrikanten van levensmiddelen een slaatje uit de hoge inflatie door veel hogere prijzen voor hun producten te vragen dan noodzakelijk.
,,Ik weet zeker dat ze extra marge proberen te vangen, sommige prijzen liggen beduidend hoger dan wat de markt en het inflatieniveau aangeven. We kunnen die prijzen en percentages goed in de gaten houden en dus zien we ook wanneer het in onze ogen niet klopt. Dan krijgen we een stijging voor onze kiezen die niet realistisch en zeker niet wenselijk is. Een deel kunnen we zelf verwerken, maar het houdt een keer op. We kunnen dit niet doorberekenen aan onze klanten’’, vertelde Ton van Veen, financieel topman van Jumbo, eerder al aan deze site.
Knelpunten in de logistiek
Wereldwijd kampen bedrijven met de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen. Dat is het gevolg van het snelle economische herstel na de coronacrisis en de knelpunten in de wereldwijde logistieke keten. Fabrikanten van consumentenproducten willen de hogere kosten het liefst doorberekenen om hun winstmarges op peil te houden. Onder andere Unilever, bekend van merken als Axe, Dove, Ola en Conimex, gaf het afgelopen najaar aan de prijzen te hebben verhoogd.
Wat is inflatie?
De inflatie is in december opgelopen naar 5,7 procent, het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten brengt, zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen.
Maar wat betekent inflatie precies?
Als er sprake is van inflatie zijn de prijzen (gemiddeld) gestegen. Daardoor kun je met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen kopen. De waarde van geld kun je afmeten aan het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Inflatie zorgt er dus voor dat geld minder waard wordt. Met andere woorden: als alle prijzen stijgen, kun je met eenzelfde bedrag minder kopen. De Nederlandsche Bank probeert de inflatie te beperken tot zo’n 2 procent, maar met name de laatste maanden van 2021 ligt dit percentage dus een stuk hoger. Dat komt vooral doordat de vraag naar veel producten en diensten een stuk hoger ligt dan het aanbod. Denk aan grondstoffen voor voedsel of de vraag naar gas.
Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging hier op jaarbasis 57,4 procent. Verder stegen vlees, groente en fruit in prijs. Over het hele jaar gemeten lagen de consumentenprijzen gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2020. Een jaar eerder was de prijsstijging 1,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie droeg bij aan de hogere inflatie in 2021. Elektriciteit was afgelopen jaar gemiddeld 22,2 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 betaalde je voor stroom nog 39,6 procent minder dan het jaar ervoor. Gas was gemiddeld 16,7 procent duurder dan het jaar ervoor. In 2020 was sprake van een stijging van 2,6 procent.
Laat de kassabon echt elke maand een hoger bedrag zien? Verslaggeefster Sanne Schelfaut neemt de proef op de som:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Koken & Eten
Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest?
-
Keukenheks
Geen melkopschuimer? Zo maak je toch een goede cappuccino met mooi schuim
Heerlijk, zo'n cappuccino met dikke schuimkraag. Mocht je geen opschuimer in huis hebben, dan is er een simpele truc om melk toch mooi tot duizenden belletjes op te kloppen. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Spaanse bonenstoof
Dit recept is geïnspireerd op stoofgerechten uit de binnenlanden van Spanje. Bij deze vegetarische variant is gekozen voor zoete aardappel in plaats van worst. Dit geeft de bonenstoof wat meer body en een lekkere zoete smaak. Het paprikapoeder en de chilivlokken zorgen voor de Spaanse spicy touch. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.