Koken met Blik: Met bladerdeeg uit je vriezer maak je deze heerlijke hapjes
VIDEOIn Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol ingrediënten die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de vijfde aflevering maakt hij lekkere bladerdeegstengels met zelfgemaakte hummus.
Delen per e-mail
Vaak heb je al genoeg in huis om een heerlijk gerecht te maken, terwijl je dit waarschijnlijk niet eens weet, is de overtuiging van Danny Jansen. Veel producten verdwijnen namelijk achterin je voorraadkast. Nu we allemaal meer thuis zijn, is het tijd om een keer een blik te werpen in deze kast, om te zien wat je eigenlijk allemaal kunt maken.
Voor deze aflevering van de videoserie Koken met Blik heeft Jansen een aantal producten uit zijn voorraadkast getrokken. ,,Pindakaas, kikkererwten en witte wijnazijn.’’ Met deze basisingrediënten gaat hij bladerdeeghapjes met zelfgemaakte hummus maken. De bladerdeegplakjes heeft hij nog in de vriezer liggen.
,,De bladerdeeg laat je even ontdooien of doe je tussen je handen’’, legt de chef-kok uit. Hij benadrukt dat de bladerdeeg nog wel een beetje hard mag zijn. ,,En dan snijd ik ze gewoon in lange banen.’’ Volgens Jansen kun je in plaats van bladerdeeg bijvoorbeeld ook loempiavellen gebruiken.
Als de bladerdeegplakjes op de bakplaat liggen, gaat er voordat ze in de oven gaan wat olijfolie overheen. Vervolgens strooit Jansen er nog wat zout overheen. ,,Ik kies voor wat grover zout. Peper verbrandt in de oven, maar zout niet.’’ Sesamzaad of maanzaad werken volgens de chef-kok ook goed.
Op naar de hummus. ,,De basis is natuurlijk kikkererwten’’, zegt Jansen. ,,En normaal gaat er ook verse knoflook bij.’’ Maar omdat hij nu alleen uit de voorraadkast kookt, gebruikt hij deze keer gedroogde specerijen. ,,Knoflookpoeder, paprikapoeder en komijn.’’ De kikkererwten gaan in de mixer samen met de pindakaas. De specerijen kun je volgens de kok toevoegen naar smaak. ,,Dan een scheutje witte wijnazijn.’’ Tijdens het mixen voegt hij er nog wat olijfolie bij.
Als het bord is opgemaakt neemt Jansen de eerste hap van zijn gerecht. ,,Met allemaal dingen uit mijn voorraadkast. Makkelijk, snel en erg lekker.’’
Bladerdeegstengels met zelfgemaakte hummus
INGREDIËNTEN
500 g kikkererwten, uit blik, uitgelekt
3 el pindakaas
1 el knoflookpoeder
Scheutje witte wijnazijn
Flinke scheut olijfolie
2 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
4 plakjes bladerdeeg
Grof zeezout
KEUKENSPULLEN
Keukenmachine
BEREIDING
1 Om de hummus te maken pureer je de kikkererwten, pindakaas, knoflookpoeder, witte wijnazijn, 4 el olijfolie, komijnpoeder en paprikapoeder in de keukenmachine tot een glad mengsel. Breng dit op smaak met peper en zout.
2 Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de bladerdeegplakjes iets ontdooien en snijd ze stengels. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met olie en bestrooi met grof zeezout. Bak de bladerdeegstengels af in ca. 20 min. Serveer samen met de hummus.
Bekijk hier de vorige afleveringen van Koken met Blik voor nog meer inspiratie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een tweejarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
Koken met Blik: alles voor deze Aziatische curry met gamba's vind je in je voorraadkast
In Koken met Blik laat tv-chef Danny Jansen in tien afleveringen zien hoe je lekker kunt koken met dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de tweede aflevering maakt hij een Aziatische curry met gamba’s. -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen. -
Koken & eten Koken met Blik: heerlijke soep met gegrilde paprika uit pot
In Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de derde aflevering maakt hij een lekkere gegrilde paprikasoep. -
Koken & eten We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.