Koriander: sommige mensen vinden het naar zeep smaken en dat komt hierdoor
Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Monica Mars, voedingsdeskundige, de vraag van een lezer die niet van koriander houdt en zich afvraagt hoe dat kan.
,,Ongeveer 17 procent van de Europeanen vindt koriander naar zeep smaken", legt voedingsdeskundige Monica Mars uit. ,,In culturen waar koriander traditioneel bij veel gerechten wordt gebruikt, ligt dit getal veel lager. Onlangs is ontdekt dat dit een erfelijke oorsprong heeft. Uit onderzoek met duizenden tweelingen blijkt dat eeneiige tweelingen (met identiek dna) dezelfde voorkeur hebben, maar dat dit bij twee-eiige tweelingen maar in de helft van de gevallen zo is.”
,,Mensen met een bepaalde erfelijke aanleg kunnen de typische geur van koriander beter ruiken, daardoor ervaren zij een zepige smaak.”
,,Een deel van de smaak wordt bepaald door geuren die vrijkomen tijdens het kauwen. Het is echter nog niet bekend welk gen op het menselijk dna verantwoordelijk is voor het wel of niet lekker vinden van koriander.”
Meer uitleg over de smaak van koriander vind je in deze video:
Bekijk hier alle afleveringen van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
-
Wat Eten We Vandaag: Grieks lamsvlees met bonensalade
Heerlijk Grieks lamsvlees maak je met dit recept. Het vlees krijgt een frisse smaak door het oliemengsel van citroen, knoflook, oregano en tijm. -
Winactie
Koolhydraatarm leren koken als Pascale Naessens? Doe mee aan de winactie
Bestsellerauteur Pascale Naessens is bekend van haar boeken waarin zij pleit voor puur eten. Voor wie zich wil onderdompelen in de wereld van lowcarb voeding, is er binnenkort een Go Pure Masterclass. -
Wat Eten We Vandaag: Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone
Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone. -
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Koken & eten
Wat is gezonder: een zoete aardappel of een gewone?
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.