Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Koken & etenMet elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea.
Delen per e-mail
Je moet er heel diep voor in de buidel tasten maar dan heb je ook iets in handen: het allereerste boek ter wereld gemaakt van zoete aardappel. Op 27 januari rollen er zeven stuks van Dieet Smakelijk gedrukt op bataat van de pers bij Puntgaaf in Leiden. Kosten per boek: 10.999 euro. Wie een nieuwe Peugeot 108 aanschaft is maar een beetje meer kwijt.
Zoete aardappel
Ik weet niet of het boek eetbaar is. Het bestaat niet voor 100 procent uit zoete aardappel
De bedenker van deze wel heel bijzondere limited edition is de auteur van Dieet Smakelijk: Wouter Cornet (39) uit Almere. Dit boek, dat op 5 januari op gewoon papier voor 19,75 euro op de markt is verschenen, bevat veertig recepten van Cornets lievelingsgerechten waarmee hij binnen één jaar 33 kilo verloor. ,,Als je lekker eet, voelt een dieet niet als een straf en houd je het makkelijk vol.”
Tijdens zijn strijd tegen de overtollige kilo’s is hij fan geworden van de zoete aardappel. De frikandellen met flinke klodders mayonaise, de chocoladerepen en de pakken gevulde koeken verruilde hij gaandeweg voor een quiche van spinazie en zoete aardappel, lasagne van zoete aardappel en kipsalon met frietjes van zoete aardappel. ,,De zoete aardappel staat voor mij symbool voor een gezonde levensstijl.”
Zover is na te gaan, is het zoete aardappelboek dat honderd pagina’s beslaat het duurste dieetboek ooit. Met elke hap die je eruit zou nemen, zou je een godsvermogen kwijt zijn. ,,Ik weet niet of het boek eetbaar is. Het bestaat niet voor 100 procent uit zoete aardappel. Er zit ook cellulose in, de noodzakelijke grondstof voor papier, en er is inkt gebruikt. Je zult er vast niet ziek van worden als je het eet maar ik raad het je niet aan om het te proberen.”
Maandenlang onderzoek
In receptvorm praat je over een verhouding van 1,45 kilo cellulose op 1 kilo zoete aardappel. De zeven collector’s items bevatten elk 2,35 kilo zoete aardappel. Voor de kaft zijn (gedroogde) schillen gebruikt, voor het binnenwerk niet. Aan het zoete aardappelboek is maandenlang onderzoek vooraf gegaan door De Middelste Molen in het Gelderse Loenen, de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom, en papierkunstenares Betty Disco.
Het zoete aardappelpapier scheurt niet sneller dan gewoon papier. ,,Gewoon papier is glad, zoete aardappelpapier is veel steviger, ruw zelfs. Als je het vasthoudt dan voel je mijn passie. Ruiken doe je het niet.” Over de houdbaarheid maakt Wouter Cornet zich geen zorgen. De kans dat het peperdure boek beschimmelt, is nagenoeg nihil. ,,Omdat dit het eerste boek ter wereld is dat gemaakt is van zoete aardappel weten we het natuurlijk niet helemaal zeker, maar er is vooraf zoveel geëxperimenteerd dat die kans te verwaarlozen is.”
De hoge productiekosten en de vele manuren bepalen het forse prijskaartje. Twee exemplaren zijn vergeven aan Nemo Science Museum in Amsterdam en Meermanno, het Huis van het Boek, in Den Haag. ,,Ik hoef ’m zelf niet zo nodig in mijn boekenkast. Ik ken de veertig recepten immers uit mijn hoofd.”
Eet je de jouwe liever op? Probeer deze muffins van de Healthy Sisters:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. -
Dit is de duurste milkshake ter wereld
Chef-kok Joe Calderone van het New Yorkse restaurant Serendipity 3 heeft de duurst milkshake ter wereld gemaakt. De creatie kost 100 dollar (omgerekend 86 euro) en ontving de onderscheiding van Guiness World Records. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam.
-
Deze ‘duurste’ pannenkoek wordt geserveerd met bladgoud en Versace-bestek
Het Amsterdamse restaurant Moak Pancakes verkoopt vanaf vandaag naar eigen zeggen de duurste pannenkoek van Nederland. Het met roze chocolade overgoten gevaarte is bestrooid met bladgoud en wordt geserveerd met bestek van modehuis Versace. Je moet er wel diep voor in de buidel tasten. -
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie. -
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken.