Kreeft? Die eten we dit jaar met bier
Koken & etenDit jaar belooft een goed kreeftenjaar te worden. Voor het eerst is er een kreeftenbier ontwikkeld dat bij de kreeft geschonken wordt bij de restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft.
Donderdag werd traditiegetrouw het kreeftenseizoen geopend. De eerste Oosterscheldekreeft werd uit het water gevist door visser Gerrie van der Hoek en aangeboden aan eregast Kees Jansma om later door Ronald Koeman geveild te worden voor het goede doel, stichting Support Casper.
Het kreeftenbier, dat onder de naam Nautilus op de markt komt, heeft een lichte sinaasappel- en mandarijnachtige citrussmaak die goed samengaat met de zoetige smaak van de kreeft.
,,Die citrussmaak komt van de hoppen die we aan dit bier hebben toegevoegd," vertelt Ewald Visser van brouwerij Maximus, een kleine ambachtelijke brouwerij uit Utrecht. ,,De hoppen komen uit Duitsland en Amerika. Toen we werden benaderd om dit bier te brouwen waren we blij verrast. We brouwden al eerder een saison bier dat bij de Librije wordt geschonken bij schaal- en schelpdieren. De mout voor Nautilus haalden we bij de ambachtelijke mouterij The Swaen uit Kloosterzande. Zo heeft het bier toch lokale ingrediënten."
Het bier smaakt vast goed bij deze lobster rolls. Neem 4 briochebroodjes, snij ze open en rooster ze kort. Laat een Oosterscheldekreeft van plus minus 800 gr. in water gaar koken en haal het vlees uit de scharen en het pantser. Meng het coril (dat is merg uit de kop) met mayonaise. Leg wat blaadjes sla op de broodjes, maak de kreeft aan met de mayonaise en verdeel het over de broodjes. Strooi er wat kervel over. Lekker met een Nautilusbiertje erbij.
De eerste kreeft ging dit jaar naar Ronald Koeman:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’ -
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
Bijna 500.000 abonnees op YouTube, maar liefst 1,3 miljoen volgers op Instagram: Rawvana heeft in zes jaar tijd een heuse fanbasis uitgebouwd als gezicht van het veganisme. Toen de 29-jarige vrouw echter betrapt werd met een bord vis voor haar neus, kreeg ze veel kritiek. -
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
Koken & Eten
Geen bier zonder schuim: hoe krijg je de perfecte schuimkraag?
Niets beter dan een mooie schuimkraag op je bier. Alleen gaat het soms mis als je het zelf inschenkt. Hoe zorg je dat je toch een goede laag schuim krijgt? En als het mislukt, helpt het dan om met een mes erin te roeren? De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. -
NVWA waarschuwt voor besmette gehaktbal
Twee producten van verschillende supermarkten zijn mogelijk besmet met de gevaarlijke bacterie Listeria. Het gaat om gehaktballen van supermarktketen Jan Linders en de verse ‘traiteurmaaltijd’ andijviestamppot met gehaktbal van de Hoogvliet.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.