Limburgse gehaktballen met bonenmelange
In het zuiden weten ze wel wat lekker is. Deze gehaktballen zijn werkelijk onweerstaanbaar! Serveer met een frisse groene bonenmelange.
Ingrediënten (4 personen):
- 500 g half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 4 el paneermeel
- Versgeraspte nootmuskaat
- 50 g boter
- 2 uien, fijngesneden
- 3 el (natuur)azijn
- 1 flinke el appelstroop
- Eventueel 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 laurierblaadje
- 5 kruidnagels
- 2 plakken ontbijtkoek
- 1 kg kruimige aardappels, geschild
- 750 g gemengde bonen uit diepvries (tuinbonen, sperziebonen, snijbonen en/of doperwten)
- 1 bosje peterselie, blad grof gesneden
Bereidingswijze (bereiding 40 minuten):
- Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en nootmuskaat, zout en peper naar smaak.
- Rol er met vochtige handen 4 ballen van.
- Leg de gehaktballen het liefst nog een paar uur afgedekt in de koelkast (zie tip hieronder).
- Smelt in een braadpan 25 g boter en bak de gehaktballen hierin rondom bruin.
- Neem ze uit de pan.
- Fruit in het bakvet de helft van de ui 3 minuten.
- Voeg de azijn, de stroop, eventueel de basterdsuiker, laurier, kruidnagels en 200 ml water toe en breng tegen de kook.
- Draai het vuur laag.
- Leg de gehaktballen terug in de pan en verkruimel er de ontbijtkoek boven.
Stoof de gehaktballen met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe.
- Kook intussen de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
- Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan.
- Fruit de rest van de ui 2 minuten.
- Voeg de bevroren bonen toe en bak ze in 6 à 8 minuten beetgaar.
- Neem de pan van het vuur. Voeg de peterselie met zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de gehaktballen in de saus met de bonenmelange en de kruimige aardappels. Prakken mag!
Koelen voor gebruik:
Als je gehaktballen een paar uur van tevoren rolt en ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en tijdens het bakken mooi compact.
Diepvriesbonen:
Handig als je je diepvries royaal vult met bonen, in de zomer vers ingevroren, of uit het vriesvak van de supermarkt. Wij zijn dol op gebakken bonen, die ook nog eens razendsnel klaar zijn.
Eet smakelijk!
Benieuwd naar andere recepten van delicious. magazine? Klik dan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Koken & Eten
Sander is chocolatier in Venezuela en legt uit hoe je bonbon eet: ‘Kauwen is als knisperend vuurwerk’
Zijn handen werken dagelijks met de beste cacao in de wereld. De Nederlander Sander Koenen (50) zorgt als chocolatier in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor tropische verrassingen. ,,Het is hier nog echt een ambacht.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Koken & Eten
Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
De een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten.