Limburgse gehaktballen met bonenmelange
In het zuiden weten ze wel wat lekker is. Deze gehaktballen zijn werkelijk onweerstaanbaar! Serveer met een frisse groene bonenmelange.
Ingrediënten (4 personen):
- 500 g half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 4 el paneermeel
- Versgeraspte nootmuskaat
- 50 g boter
- 2 uien, fijngesneden
- 3 el (natuur)azijn
- 1 flinke el appelstroop
- Eventueel 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 laurierblaadje
- 5 kruidnagels
- 2 plakken ontbijtkoek
- 1 kg kruimige aardappels, geschild
- 750 g gemengde bonen uit diepvries (tuinbonen, sperziebonen, snijbonen en/of doperwten)
- 1 bosje peterselie, blad grof gesneden
Bereidingswijze (bereiding 40 minuten):
- Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en nootmuskaat, zout en peper naar smaak.
- Rol er met vochtige handen 4 ballen van.
- Leg de gehaktballen het liefst nog een paar uur afgedekt in de koelkast (zie tip hieronder).
- Smelt in een braadpan 25 g boter en bak de gehaktballen hierin rondom bruin.
- Neem ze uit de pan.
- Fruit in het bakvet de helft van de ui 3 minuten.
- Voeg de azijn, de stroop, eventueel de basterdsuiker, laurier, kruidnagels en 200 ml water toe en breng tegen de kook.
- Draai het vuur laag.
- Leg de gehaktballen terug in de pan en verkruimel er de ontbijtkoek boven.
Stoof de gehaktballen met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe.
- Kook intussen de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
- Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan.
- Fruit de rest van de ui 2 minuten.
- Voeg de bevroren bonen toe en bak ze in 6 à 8 minuten beetgaar.
- Neem de pan van het vuur. Voeg de peterselie met zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de gehaktballen in de saus met de bonenmelange en de kruimige aardappels. Prakken mag!
Koelen voor gebruik:
Als je gehaktballen een paar uur van tevoren rolt en ze in de koelkast te laten rusten, worden ze extra stevig en tijdens het bakken mooi compact.
Diepvriesbonen:
Handig als je je diepvries royaal vult met bonen, in de zomer vers ingevroren, of uit het vriesvak van de supermarkt. Wij zijn dol op gebakken bonen, die ook nog eens razendsnel klaar zijn.
Eet smakelijk!
Benieuwd naar andere recepten van delicious. magazine? Klik dan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
Wat Eten We Vandaag: Quiche zonder deeg met lentegroenten
Een quiche maar dan zonder deeg en met veel lentegroenten: een koolhydraatarme maaltijd dus. -
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
Deze wraps met sticky aubergine zijn een leuke vervanger voor vlees. Je maakt de wraps af met sla, komkommer en een zelfgemaakte sriracha mayonaise. Makkelijk om te maken en binnen een half uur op tafel. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Vinkeles in Amsterdam had er al één en kreeg er een tweede bij. Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren.
-
Wat Eten We Vandaag: Broccoliwafels met cherrytomaten en mozzarella
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner.