Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
Koken & EtenDe een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten.
Asperges waren flink duurder dit jaar, was eerder op onze site te lezen. Dit had voornamelijk te maken met het toen nog lage aanbod en de zeer grote vraag. IPVdata, het bedrijf achter Inprijsverhoogd.nl, zag de prijzen ook door het dak gaan. ,,De prijspiek begon rond 15 maart, toen waren de hoogst gemeten prijzen 8,99 euro per 500 gram asperges”, zegt Jens Overbeek van IPVdata. Maar zoals altijd zakken de prijzen ook weer na een paar dagen. ,,Binnen een week zijn ze gedaald naar gemiddeld 6,99 euro per halve kilo.”
Inmiddels ligt de prijs van asperges bij de grote supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, weer op hetzelfde niveau van vóór het seizoen, zegt Overbeek. ,,Nu betaal je tussen de 2,99 en 4,40 euro per 500 gram.”
Volgens sterrenchef Edwin Kats van restaurant Noble is dit niet alleen qua prijs het beste moment om het witte goud te serveren, maar ook wat betreft smaak. ,,Met Pasen is het meestal nog te vroeg in het seizoen. Voor asperges van echt goede kwaliteit moet het vijf of zes dagen boven de 21 graden zijn geweest. Nu hebben we een paar mooie dagen gehad en zijn ze op hun best. Je proeft dat zoetje echt goed terug.”
Voor asperges van echt goede kwaliteit moet het zes dagen boven de 21 graden zijn geweest
Echte seizoensgroente
Asperges worden traditiegetrouw tot 24 juni gestoken, tot Sint Jansdag, de geboortedag van Johannes de Doper. Kats: ,,Daarna wordt de kwaliteit ook een stuk minder. Asperges worden wat houterig op het eind.”
Na deze datum zijn er nog wel wat asperges te vinden, maar daarna zijn ze echt op. Dat is precies wat culinair auteur Janneke Vreugdenhil - bekend van De Bijbel van de Nederlandse keuken - zo leuk vindt aan deze groentesoort. ,,Het is een échte seizoensgroente, die zijn er niet meer zoveel. Ik denk ook dat we daarom bereid zijn om er wat meer voor te betalen.”
Bereidingswijze
Na aankoop wil je natuurlijk dat het witte goud zo vers mogelijk blijft. Daar heeft Vreugdenhil een trucje voor: ,,Bewaar ze in een vochtige theedoek in de koelkast. Nog een tip: als je ze een paar uur voor het bereiden in een bak water doet, zijn ze makkelijker te schillen.”
Het bereiden van asperges luistert best wel nauw. De kopjes blijven erop, van de onderkant snijd je ongeveer 2 tot 3 centimeter af. Omdat de schil nogal dik en vezelig is moet je asperges goed schillen. Dit doe je met een dunschiller en van boven naar beneden om te voorkomen dat de stengel afbreekt. Koken kun je doen in een aspergepan of gewoon in een ruime pan water. Vervolgens laat je ze 3 tot 4 minuten doorkoken, daarna laat je ze nog 15 tot 20 minuten staan met het vuur uit en met de deksel op de pan.
Gooi het kookvocht niet meteen weg, hier kun je namelijk bouillon van maken, zegt Vreugdenhil. ,,Kook daar de schillen en de onderkantjes in en zo krijg je een heerlijke bouillon waar je aspergesoep van kunt maken of een willekeurige andere groentesoep, maar ook risotto bijvoorbeeld.”
Gooi het kookvocht niet meteen weg, hier kun je bouillon van maken
Vers van het land
Wat serveren we erbij? De klassieke manier is natuurlijk met ham, ei en botersaus. Vreugdenhil: ,,Maar asperges zijn eigenlijk heel veelzijdig. Ik eet ze zelf graag met gerookte zalm en bijvoorbeeld zelfgemaakte mayonaise. Vegetarisch kan natuurlijk ook, met een gekookt eitje, wat amandelschaafsel en zeekraal of lamsoor. Of met kaas, dat is ook een lekkere combinatie.”
Bij Kats vind je ook geen klassieke asperges op het menu. ,,We hebben nu een voorgerecht met asperges en geitenkaas, maar ook asperges met langoustine.”
Als je - nu het nog kan - los wil gaan met asperges, dan kun je ze het beste vers van het land kopen, zegt Kats. ,,De asperges die in de supermarkt verkocht worden, zijn een stuk minder vers en daardoor minder lekker. Bij de boer in de buurt worden ze ‘s ochtends gestoken, je koopt ze dan direct van het land.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Aspergeseizoen begint: ‘Schuif ze in de oven, dan heb je in mum van tijd een geweldige maaltijd op tafel’
De eerste asperges van de ‘koude grond’ komen eraan. Maar hoe maak je ze klaar en wat kun je er nog meer mee behalve traditioneel serveren met ham, ei en boter? -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: ‘Ga niet eerst een ommetje maken’
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
PREMIUMKoken & Eten
Restaurant Loetje serveert eindelijk ook een plantaardige biefstuk – uit de 3D-printer
Na jarenlang zoeken naar het perfecte recept heeft restaurant Loetje in Amsterdam nu dan eindelijk een vegetarische biefstuk op de kaart. ,,Die structuur, en vooral ook de sappen, zijn heel moeilijk na te bootsen.” -
Koken & Eten
Asperges zijn dit jaar flink duurder, ondanks gunstige omstandigheden: ‘Heel apart’
Tijdens Pasen eten veel mensen traditioneel asperges, maar dit jaar moeten ze dan diep in de buidel tasten. De prijzen van het witte goud gaan door het dak: voor een kilo betaal je nu zo’n 18 euro.