Maakt het drinken van chocolademelk je slimmer?
Koken & etenSlimmer worden door het drinken van chocolademelk? Het zóu kunnen. Chocolademelk met een hoog gehalte van het stofje flavonoïde zou een gunstig effect hebben op de hersenen, melden Britse onderzoekers. Het Voedingscentrum twijfelt.
Delen per e-mail
Het stofje flavonoïde zit van nature in chocola en komt ook voor in groenten en fruit. Deze antioxidant heeft allerlei mogelijk gunstige effecten op je gezondheid en beschermt bijvoorbeeld tegen hart- en vaatziekten. Wetenschappers van de universiteit van Birmingham melden aanwijzingen te hebben dat het stofje je mentale behendigheid kan vergroten. De bevindingen zijn gepubliceerd in Scientific Reports, een wetenschappelijk tijdschrift dat wordt uitgegeven door het vermaarde Nature.
Het gaat om een klein onderzoek. Tijdens het onderzoek kregen 18 gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar twee keer een glas chocolademelk aangeboden met een tussenpoos van twee weken. In het ene glas zat chocolademelk met een hoog gehalte flavonoïde en in de andere een laag gehalte van de stof.
Voor het drinken ademden de proefpersonen ook nog een extra dosis koolstofdioxide in. Het ging om een hoeveelheid die ongeveer 100 keer groter is dan de normale concentratie in de lucht. Dit was bedoeld om de bloedcirculatie in de hersenen uit te dagen, aldus de wetenschappers. Voor en na het drinken voerden de vrijwilligers cognitieve tests uit, terwijl het zuurstofgehalte in hun bloed werd gemonitord.
De onderzoekers zagen dat elf procent van de deelnemers die de chocolademelk dronken met een hoog flavonoïdegehalte hun cognitieve taken sneller uitvoerden dan de proefpersonen die de drank kregen met het lage gehalte. Bovendien was het zuurstofgehalte in hun bloed drie keer hoger dan bij de vrijwilligers die ‘normale’ chocolademelk kregen. Daar hangen die betere prestaties mogelijk mee samen.
,,Onze resultaten laten een duidelijk voordeel zien voor de deelnemers die de met flavanoïde verrijkte drank innamen, maar alleen toen de taak ingewikkelder werd”, vertelt hoofdonderzoeker Catarina Rendeiro aan de site Science Codex. ,,Als je meer wordt uitgedaagd, hebben je hersenen een hoger zuurstofgehalte in het bloed nodig om de uitdaging aan te gaan. Het suggereert dat flavonoïden bijzonder nuttig kunnen zijn tijdens cognitief veeleisende taken.”
Erg fit
De positieve effecten bleken niet voor alle deelnemers uit het onderzoek op te gaan; een kleine groep reageerde helemaal niet op de hoog gedoseerde antioxidant. Voor hen waren er geen cognitieve voordelen omdat deze mensen waarschijnlijk al hoge zuurstofgehaltes in hun bloed hadden die niet verder werden verhoogd door de drank. Rendeiro: ,,Het kan erop wijzen dat sommige mensen, die misschien al erg fit zijn, weinig ruimte hebben voor verdere verbetering.”
Het kan erop wijzen dat sommige mensen, die misschien al erg fit zijn, weinig ruimte hebben voor verdere verbetering
De onderzoekers hopen dat er met hun onderzoeksbevindingen meer begrip komt voor de cognitieve voordelen van het innemen van de antioxidant. Een beter begrip is volgens de hoofdonderzoeker nodig om betere begeleiding te kunnen bieden rond gezonde voedingskeuzes, zowel bij gezonde groepen mensen als voor ouderen, rokers of diabetici.
Het Voedingscentrum meldt dat flavonoïden inderdaad positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid, maar het bewijs hiervoor nog onvoldoende is. Ook is onduidelijk of grote hoeveelheden van de antioxidant zorgen voor schadelijke effecten. Het instituut raadt daarom af voedingssupplementen met extra toegevoegde flavonoïde te slikken en adviseert veel groente en fruit te eten.
Een woordvoerder van het Voedingscentrum wijst erop dat het bij dit onderzoek om een kleine groep proefpersonen ging, alleen bestaande uit mannen. ,,Verder werd er een eenmalige dosis van flavonoïden gegeven’’, zegt zij. ,,Waarna na twee uur een aantal metingen en tests werd gedaan. Met deze opzet en het beperkte aantal proefpersonen kun je niet concluderen dat chocolademelk je slimmer maakt.’’
Er is voor het Voedingscenrum ‘geen enkele aanleiding’ om na het onderzoek een advies op te stellen.
Over één ding zijn alle wetenschappers het eens: veel groente en fruit eten is goed:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten Waarom je dit blauwe bakje binnenkort niet meer vindt in je supermarkt
Het blauwe champignonbakje verdwijnt uit de schappen. Het is tijd voor een duurzamere, volledig gerecyclede variant. -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
Koken & eten Winkels Albert Heijn in weken voor kerst open tot middernacht
Doe je aankopen voor de feestdagen gespreid, drukt Albert Heijn-topvrouw Marit van Egmond haar klanten op het hart. AH neemt een serie maatregelen in de aanloop naar kerst om te zorgen dat mensen hun boodschappen zo goed mogelijk kunnen doen. Een daarvan is het openstellen van winkels tot middernacht. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.
-
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
Fijn Spul Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven.