Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
Koken & EtenHelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemiddelde prijs per persoon per jaar 619,17 euro is. Per week is dat gemiddeld 61,92 euro per maaltijdbox. ,,In eerste instantie is het een behoorlijk hoog bedrag, maar als je het terug gaat rekenen naar kosten per maaltijd valt het mee”, zegt Jan Willem van Tilburg, mede-eigenaar van Foodboxen.nl. Volgens het onderzoek komt de prijs per persoon, per maaltijd neer op een bedrag van 5,16 euro.
,,We vonden het interessant om transparant te maken wat je jaarlijks nou daadwerkelijk kwijt bent aan een maaltijdbox-abonnement”, legt Van Tilburg uit. ,,En dan blijkt het ineens toch een flinke kostenpost, al is eten een kostenpost die je sowieso hebt. Als je maaltijdboxen onder de loep neemt, wordt duidelijk dat je er best wel wat op kan besparen als je bewust kiest of zo nu en dan switcht, net als bijvoorbeeld bij het vergelijken van de energieprijzen of je autoverzekering.”
Je kunt jaarlijks tot 700 euro besparen door te kiezen voor een budget-maaltijdbox of door te switchen van aanbieder, blijkt uit het onderzoek.
Minimale kosten voor voeding
Volgens het Nibud zijn de dagelijkse minimale kosten voor voeding voor een vierpersoonshuishouden (twee ouders en twee kinderen) 16,04 euro. ,,Dat is omgerekend dus net iets minder dan een maaltijdbox, en dat is het bedrag waar je een hele dag mee kunt doen”, zegt bespaarexpert Adine Faber-Versluis. ,,Dat is dus wel een belangrijke kanttekening. Je eet niet alleen je warme maaltijd, je hebt ook je ontbijt, middageten en tussendoortjes. Je moet dus sowieso naar de winkel. En je moet behoorlijk scherp zijn als je wil besparen door gebruik te maken van de maaltijdbox-aanbiedingen, want als je net te laat bent met je box kiezen of je abonnement opzeggen heb je er alweer een in de bus voor 60 euro.”
Positieve kanten van maaltijdbox
Maar er zitten volgens Faber-Versluis ook positieve kanten aan een maaltijdbox. ,,Je hebt meer variatie, het is vaak gezond, er zijn veel opties en het kan ook helpen tegen voedselverspilling. Maar je moet wel vaak bepaalde basisproducten in huis hebben, zoals olie of azijn. In die boxen zit tegenwoordig niet meer alles.”
De voordelen maken de maaltijdboxen hun prijs zeker waard, vindt Van Tilburg. ,,Veel van de aanbieders halen de ingrediënten ook zoveel mogelijk lokaal, biologisch en duurzaam. Ook voor verschillende diëten en leefstijlen is er ruim aanbod, denk aan maaltijdboxen voor een koolhydraatarm dieet, kindvriendelijke recepten, gerechten die snel op tafel staan of de 9-maandenbox voor als je zwanger bent.”
Gaat het je om het gemak? Bedenk dan goed dat je met een maaltijdbox nog steeds naar de winkel moet
,,In een maaltijdbox zit alles op maat, maar je kunt ook je maaltijd plannen en op basis daarvan in de supermarkt kopen wat je nodig hebt”, stelt Faber-Versluis. ,,Gaat het je om het gemak? Bedenk dan goed dat je met een maaltijdbox nog steeds naar de winkel moet, tenzij je alleen avondeten nodig hebt. Het kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld op je werk ontbijt en luncht, dan wordt je maaltijdbox thuisbezorgd en dan ben je er. Maar je moet het nog steeds zelf klaarmaken, en die recepten zijn niet per se snel klaar. Er zit dus een bepaald gemak in, maar tegelijkertijd is het best wel kostbaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMmet video1
Prijsstijging in de horeca, soms wel met 40 procent: ‘Kunnen we dit wel maken?’
Na het tankstation en de supermarkt zijn de prijsstijgingen nu ook duidelijk voelbaar in de Nederlandse restaurants. ,,Ik voel me er ook niet prettig bij, maar je moet mee.” -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUM
Ilja Gort over leven in Frankrijk: ‘Die Franse ober vindt eigenlijk dat jij hém moet bedienen’
Hij klom op van een jongen die alleen maar wilde drummen tot kasteelheer, wijnboer, schrijver en televisiemaker. En alles op eigen kompas. Selfmade man Ilja Gort (71) onderzocht alles en behield het goede. ‘Toen ik met dope ophield, kwam de drank, maar daar word je bezopen van. Van lsd kreeg je rare hallucinaties, dus dat liet ik liggen. Toen kwam ik erachter dat wijn mijn stuff was.’
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk.