Mannen snaaien mínder als ze down zijn
Mannen gaan minder snacken als ze zich niet goed voelen. Bij vrouwen is dat effect niet te zien. Dat blijkt uit onderzoek van Saskia Wouters, onderzoeker bij de Open Universiteit in Heerlen.
Voor haar promotieonderzoek naar snacken tussen de maaltijden door maakte Wouters gebruik van een app op de telefoon. Deze ‘snackimpuls-app’ gaf tien keer per dag een piep op willekeurige tijdstippen. De deelnemers vulden op dat moment vragen in over hun stemming, de situatie waarin ze verkeerden en hun eet- en drinkgedrag sinds de vorige piep. Het onderzoek vond plaats tijdens zeven opeenvolgende dagen. Het leverde 15.000 beschrijvingen op van emoties, stress en snackgedrag. Wouters analyseerde de resultaten en keek daarbij naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Gewoonte
Opvallende conclusie is dat mannen niet méér snacken als ze down zijn, maar juist minder. Bij vrouwen zag Wouters dat verschijnsel niet. Mannen en jongvolwassenen (20-30 jaar) snacken juist meer als ze zich wél goed voelen. Verder blijken laag- tot middelbaar opgeleiden te snacken uit gewoonte. Hoe sterker de gewoonte, hoe meer calorieën mensen tot zich nemen.
Snacken dempt wel het negatieve gevoel als mensen gestrest zijn, zag Wouters. Dit dempende effect wordt niet teruggevonden bij de onderzochte voedingsstoffen. Integendeel, stelt de onderzoeker: de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten vertoont juist een versterkend effect op de ‘negatief affectieve stressreactiviteit’. Oftewel: hoe meer koolhydraten je hebt genuttigd sinds de vorige piep, hoe hoger de negatieve gemoedstoestand in reactie op gebeurtenisgerelateerde stress.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit eet Paus Franciscus (zelf een goede kok) nou graag
Gevulde calamari, gemarineerde Argentijnse biefstuk of een luchtige hazelnoottaart. Het zijn een paar gerechten uit het kookboek Aan tafel met Franciscus waarin Roberto Alborghetti vertelt over de bijzondere relatie van Paus Franciscus met eten. -
Jamie Oliver: Ik heb fouten gemaakt
Jamie Oliver heeft net een nieuw restaurant geopend in Arnhem. Hij heeft er alle vertrouwen in en gaat gewoon door, meldt hij aan deze site. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.”
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’