Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January.
Waarom zijn jullie begonnen met No Wine Today?
Merel Braakman (MB): ,,Het is onze missie om mensen bewuster te laten omgaan met hun drankgebruik. Onze unieke methode waarbij je langzaam je mindset over alcohol verandert, volgen ze niet alleen tijdens januari, maar gedurende 30 of 63 dagen. Het gaat erom dat je nadenkt over de vraag waarom je drinkt; vaak is het een gewoonte geworden. We raden niemand aan om helemaal te stoppen als je dat niet wilt, maar willen mensen wel laten inzien dat je een betere versie van jezelf wordt als je niet meer klakkeloos drinkt.”
Judith Renard (JR): ,,Je krijgt elke dag veel tips via de mail, zoals recepten voor mocktails en toegang tot onze succestools, zoals een afstreepkalender. Niet om af te tellen tot je weer mag drinken, maar tot je een meer bewuste drinker bent geworden.”
Wat is het grootste voordeel van bewuster drinken?
JR: ,,Je hebt opeens veel meer tijd en energie om andere dingen te doen.”
MB: ,,Het verdwijnen van buikvet, oftewel de bierbuik of wine belly, en een fitter lichaam is een mooie bijkomstigheid.”
Alcohol is het nieuwe minder vlees eten?
JR: ,,Het wordt meer en meer geaccepteerd om niet altijd te drinken. Er zijn ook steeds meer lekkere alcoholvrije dranken, zoals de gin van Nona June, en bubbels, bijvoorbeeld de Bruud 0 % van Patty Brard.”
MB: ,,We staan nog maar aan het begin; over twee jaar is bewust drinken net zo hip als minder vlees eten nu is. Je hoeft geen alcoholist te zijn om te minderen met drank.”
Melden meer mensen zich in januari?
JR: ,,Dan zien we wel een piek, maar die zien we ook na de zomervakantie. Meedoen kan het hele jaar door. 80 procent maakt goede voornemens en maar 17 procent houdt het vol. Bij onze methode houdt iedereen het vol.”
MB: ,,Wat helpt, is dat je voor ons programma betaalt, want dan willen mensen het afmaken ook.”
Doen jullie zelf eigenlijk aan Dry January?
JR: ,,Ik heb een heerlijk glas champagne gedronken met oud en nieuw.”
MB: ,,Op wintersport in Frankrijk heb ik in de zon een glas goede Sancerre gedronken en daar heb ik heel bewust enorm van genoten. Omdrinken in plaats van omdenken, daar gaat het om.”
Dit doet een maand zonder alcohol met je lichaam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Koken & Eten
Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Vanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is. -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
De Quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je zelf deeg maken, maar ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.
-
Koken & Eten
Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
Deze knapperige bites hebben een frisse, eiwitrijke binnenkant en een zoete topping van witte chocolade. Eet ze als toetje, neem ze mee tijdens de picknick of eet ze lekker als snack. Je kunt ze vergelijken met mini cheesecakes. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.