Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Goeievraag.nlUit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord.
Delen per e-mail
Nu de winter nadert en de dagen kort zijn, groeit de behoefte aan een stevig avondmaal. Wat is Hollandser dan een pan hutspot? Hoewel de Spanjaarden het eenpansgerecht in de zestiende eeuw in Nederland zouden hebben geïntroduceerd, is het een echte klassieker uit de Nederlandse keuken.
Kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit en besteedde daarin aandacht aan de Leidse hutspot. Het verhaal: op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden voor de Geuzen en lieten ze een bronzen kookpot achter met daarin gestoofd vlees en groenten. De hongerige Leidenaren aten de kookpot tot de bodem leeg en noemden het gerecht husselpot.
Het traditionele hutspotrecept uit 1574 kan volgens Vreugdenhil onmogelijk met aardappelen zijn gemaakt, vertelt ze aan de telefoon. ,,In die tijd waren er nog helemaal geen aardappelen in Nederland, die werden pas in 1600 in ons land geïntroduceerd, maar het werd oorspronkelijk wel met klapstuk gegeten.”
Klapstuk
Als voormalig Leids student maakt Vreugdenhil nog altijd eens per jaar een pan hutspot klaar, tijdens de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober. ,,Het is een echte traditie geworden en ik maak het altijd met klapstuk. Door de klapstuk eerst in te koken, houdt je automatisch bouillon over die je vervolgens weer kunt gebruiken om de aardappelen op smaak te brengen.”
Het grote verschil tussen stamppot en hutspot is dat een goede hutspot van de lepel af moet lopen, vindt de kookboekenschrijfster. ,,De bouillon van de klapstuk kun je goed gebruiken om het geheel vloeibaarder te maken.”
De verhouding groente en aardappelen die ze in haar recept aanhoudt is 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappels. ,,Voordat ik de uien bij de rest gooi, fruit ik ze eerst. Zo krijg je een betere smaak.”
Twist
Voor mensen die hun hutspotrecept een twist willen geven maar niet weten hoe, heeft Vreugdenhil een tip. ,,Als je in reepjes gesneden rode puntpaprika mee fruit met de uien en er twee theelepels Marokkaanse ras el hanout-kruiden doorheen mengt, krijg je net even een andere smaakcombinatie.”
Het recept van Janneke Vreugdenhil uit haar nieuwste boek De Bijbel van de Nederlandse keuken vind je hieronder.
Hutspotrecept
Ingrediënten
- 750 g klapstuk
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje verse salie
- een stukje foelie
- zout
- 50 g boter
- 300 g witte uien, in ringen
- 750 g winterwortel, in dikke plakjes
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild, in kwarten
- peper
Benodigdheden
- stamper
Bereiding
1 Leg het vlees in een pan en schenk er 9 deciliter koud water over. Voeg de laurierblaadjes, salie, foelie en een theelepel zout toe en breng het water aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat anderhalf uur zachtjes trekken.
2 Smelt de boter in een pan met zware bodem en fruit hierin de uien op laag vuur tot ze lichtblond en zacht zijn.
3 Doe de gefruite uien, de rauwe plakjes wortel en stukken aardappel bij het vlees in de pan, laat weer aan de kook komen en laat zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen tot de wortels en aardappels gaar zijn.
4 Haal het vlees uit de pan en leg even opzij. Verwijder ook de kruiderij. Schenk de helft van de bouillon in een maatbeker.
5 Roer met een houten lepel stevig in de pan zodat de ui, wortel en aardappel mengen. Maak de aardappelen fijn met een stamper, maar zorg dat het geheel niet volledig gepureerd wordt. Voeg zo nodig extra bouillon toe. Een goede hutspot is tamelijk vochtig en zo smeuïg dat hij met gemak van een lepel loopt. Maak hem op smaak met peper en zout.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
Hoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer. -
Koken & eten Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel.
-
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.