Makkelijke rozijnenbroodjes van Rutger uit Het makkelijke bakboek.
Volledig scherm
Makkelijke rozijnenbroodjes van Rutger uit Het makkelijke bakboek. © Saskia Lelieveld

Met deze makkelijke rozijnenbroodjes scoor je punten bij het paasontbijt

Als er een moment het bakken van verse broodjes waard is, is het wel het paasontbijt. Deze broodjes zijn van Rutger van den Broek, die sinds het winnen van Heel Holland Bakt een hele serie bakboeken publiceerde. Deze broodjes zijn snel klaar te maken.

,,Deze broodjes maak je zonder gist. De inspiratie hiervoor komt van het sodabrood dat in Ierland veel werd gegeten", vertelt Rutger van den Broek over de rozijnenbroodjes, waarvan het recept uit Het makkelijke bakboek komt. Het is snel klaar, want je hoeft dit deeg niet te laten rijzen. ,,De karnemelk en baking soda werken heel goed op elkaar in, waardoor je een heel luchtig broodje krijgt.”

,,Ze zijn erg lekker met een laag roomboter en/of oude kaas", tipt Van den Broek. ,,Maar een waarschuwing: eet ze zo vers mogelijk op. De dag erna zijn ze keihard.”

In onderstaande podcast Achter het Verhaal gaat het over anderhalvesamenleving, New York en die eindigt met de baktip met de broodjes van Rutger Bakt. Daaronder vind je het recept van de broodjes:

Rozijnenbroodjes

Ingrediënten voor acht broodjes
Voor het deeg:
400 gr bloem
1 tl baking soda
1 tl zout
300 ml karnemelk
1 ei
rasp van ½ citroen
200 gr donkere rozijnen

Verder nodig:
bloem, voor het werkblad
1 ei, losgeklopt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de bloem, baking soda, het zout, de karnemelk, het ei en de citroenrasp in een kom en meng dit met een stevige lepel of handmixer met deeghaken tot een samenhangend geheel. Dit deeg blijft plakkerig, dus het is handig om een deegkrabber te gebruiken. In tegenstelling tot normaal brooddeeg mag dit deeg niet lang gekneed worden – gemengd is gemengd.

Meng de rozijnen door het deeg en verdeel het deeg op een bebloemd werkblad in acht gelijke delen. Maak van elk stuk een bolletje, leg deze op de bakplaat en druk het iets plat. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en snijd met een scherp mes een kruis van ongeveer 1 centimeter diep in de broodjes.

Bak de broodjes in 18-23 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen in een schone theedoek om te voorkomen dat de broodjes hard worden. Eet de broodjes zo vers mogelijk.

Wie op zoek is naar meer bakinspiratie voor Pasen, kan terecht op zijn eigen site: Rutgerbakt.nl. Hieronder vind je ook nog een paar heerlijke recepten voor taarten: