Met deze omelet voorkom je een suikerdip in de sportschool
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: let op je bloedsuikerspiegel.
Na een ochtend actief in de sportschool kreeg Ramon Beuk een hongerig gevoel, begon hij heviger te zweten dan normaal, te gapen en werd hij duizelig. ,,Dit was nou het gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel legde dokter Rutger Verhoeff mij uit", vertelt Beuk die samen met Verhoeff het boek Lekker Beter schreef om mensen bewust te maken van de voeding die ze verder helpt bij hun dagelijkse activiteiten.
,,Het kan iedereen overkomen", aldus Verhoeff. ,,Als je niet of te weinig eet en toch een zware inspanning levert kun je dit gevoel krijgen. Als je zoals jij vandaag een actieve combinatie van cardio en krachttraining doet, dan moet je wel echt op je voeding letten. Een lage bloedsuiker wil zeggen dat het gehalte glucose in je bloed te laag is. Je zult dus voor dit soort stevige sportprestaties voldoende koolhydraten tot je moeten nemen.”
Schrik niet van het aantal koolhydraten
Verhoeff: ,,Wanneer je dit gevoel voelt opkomen is een glas suikerhoudende drank of een witte boterham een optie om je snel weer beter te voelen. Maar je kan natuurlijk beter voorkomen dat het mis gaat.” Beuk ging op zoek naar een passend gerecht. Hij vond onderstaande krachtbom. ,,Schrik niet van het aantal koolhydraten in dit gerecht. Het is bij uitstek een gerecht voor iemand die sport en naast krachttraining ook aan cardio doet.”
,,Koolhydraten geven je niet alleen de energie om die inspanning te leveren, maar als reactie op de opgenomen koolhydraten zal ook de insulinespiegel in je lichaam stijgen", aldus Verhoeff. ,,En insuline zorgt niet alleen voor de opname van suiker uit de bloedvaten, maar ook voor de opbouw van eiwitten in het spierweefsel.”
Beuk: ,,Ik koos bij dit gerecht voor een combinatie van eiwitten (eieren) met koolhydraten (zilvervliesrijst en mais). De ene voedingsstof gaat de spierpijn tegen, de andere zorgt voor de brandstof en beide zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Alle twee nodig om weer snel de sportschool in te kunnen duiken. Veel kook-, sport- en eetplezier!”
Versegroentenomelet
Ingrediënten
100 g zilvervliesrijst
50 g peulen
50 g bosui
100 g mais uit blik
2 eetl. sojaolie
1⁄2 blonde ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt zout, peper
4 eieren
2 eetl. ketjap manis
1 eetl. sojasaus
2 theel. sambal manis
1 eetl. olijfolie
2 eetl. azijn
1 eetl. tomatenpuree
Bereiding
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Breng in een pan de rijst met 150 ml water al roerend aan de kook. Draai als het water kookt het vuur laag en zet het deksel op de pan. Laat de rijst in 40 minuten gaar worden, roer hem dan even om en draai het vuur uit. Laat de rijst met het deksel op de pan nog 5 minuten nastomen.
- Snijd de peulen en bosui in grove stukken en laat de mais uitlekken.
- Verhit een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de sojaolie toe en bak hierin de ui, knoflook en groenten 1 minuut aan. Breng op smaak met zout en peper.
- Breek de eieren in een grote schaal en mix ze met een garde. Voeg hier 1 eetlepel ketjap en 1 eetlepel sojasaus aan toe.
- Meng op het laatste moment de sambal door de groenten. Haal de pan van het vuur, giet het eimengsel over de groenten en zet de pan 10 minuten in de oven.
- Roer een dressing van 1 eetlepel ketjap met 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels azijn en de tomatenpuree. Meng de helft van de dressing door de rijst. Verdeel de omelet samen met de rijst over de borden en besprenkel met de overgebleven dressing.
Voedingswaarde
Energie: 1180 kcal (pp: 590 kcal)
Koolhydraten: 126,6 g
Eiwitten: 41,3 g
Vetten: 53,5 g (vv: 11,6 g)
Vezels: 11,3 g
Ramon Beuk helpt je in de keuken. Bekijk hier de video's met zijn tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt. -
Wat Eten We Vandaag: Gevuld stokbrood caprese
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan nét even anders: gevuld stokbrood caprese. Tijdens een avond borrelen mag een gevuld stokbrood met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes niet ontbreken. Plaats het geheel even in de oven om de mozzarella te laten smelten en buon appetito. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd.
-
Komt een kok bij de dokter
Lekker gezond: deze shake met goede eiwitten maakt je spieren sterk
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: extra aandacht voor onze spieren. -
-
-
Komt een kok bij de dokter
Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?