Miljuschka noemt gemis van haar vader 'een handicap': 'Als kind betrek je het op jezelf’
Koken & EtenPresentatrice en kok Miljuschka Witzenhausen doet in de nieuwe editie van haar magazine een boekje open over haar eet- en andere gewoonten. ‘Ik mocht vroeger al roomijs als ontbijt nemen van mijn moeder. Pak maar schat.’ Maar ze neemt ‘s ochtends ook wel eens yoghurt met sambal.
Onder de titel Het hemd van het lijf beantwoordt Miljuschka in de zomereditie van haar blad Miljuschka 25 vragen van haar fans. Of haar bakleger, zoals ze hen liefkozend noemt. De tv-presentatrice, kok, podcastmaker en smulgoeroe krijgt zoveel vragen dat ze maar eens op de persoonlijke, grappige en lieve vragen ingaat, schrijft ze.
Hoe ziet jouw ontbijt eruit, is een van de vragen waarop ze antwoord geeft. Dat kan van alles zijn, vertelt ze: zelfgemaakte granola, wentelteefjes van briochebrood, yoghurt met sambal en een zachtgekookt eitje. ‘Alle soorten ei zijn fantastisch. Ik kan ook gerust in alle vroegte softijs en cappuccino bij de McDonald's halen, om de hoek van de school. Ik zou elke ochtend kunnen ontbijten met ijs. Ik mocht vroeger al roomijs als ontbijt nemen van mijn moeder. ,,Pak maar schat.” Oké!’
Eetgeheimen onthuld
Het zomernummer van het magazine, dat alleen vooraf via haar site te bestellen was, telt 69 recepten. Acht daarvan zijn ijsrecepten. ‘Ik geniet nog steeds - en liefst elke dag - van ijs. Het is het langzaam smelten in de mond dat het eten van ijs voor mij altijd weer een heerlijke ervaring maakt.’
Ze deelt meer ‘eetgeheimen’: wie culinair wil genieten raadt ze aan alle wijken in Londen te bezoeken - minimaal zes dagen - of een keer naar San Sebastian te gaan. Deze Spaanse stad is volgens haar het Mekka van foodtrends. Of ga naar Parijs. Of Kopenhagen. Binnen Europa valt volgens haar veel te smikkelen. Ook op gevoelige vragen geeft Miljuschka eerlijk en open antwoord. Zo vertelt ze dat het gemis van haar vader in haar leven ‘een handicap’ is bij het aangaan van relaties. Het is altijd schadelijk als een kind ineens een ouder moet missen, vindt ze. ‘Als kind betrek je zoiets op jezelf: heb ik iets verkeerd gedaan, ben ik wel goed genoeg?’
Er zit een luipaardtatoeage op haar rug, met dat dier heeft ze iets, vertelt ze naar aanleiding van een vraag over welk dier ze wel een dag zou willen zijn. ‘Het lijkt me te gek om eens een dag te voelen hoe het is om zo verschrikkelijk hard te kunnen rennen, want iedereen die mij een beetje kent weet dat rennen niet mijn sterkste kant is.’
Peter R de Vries
Hard werken is dat wel. Ze werkt veel omdat dingen die lukken haar energie geven. Maar, relativeert ze, heel veel lukt ook niet. ‘Ik ben dertig procent van mijn tijd kwijt aan dingen die niet lukken. Dat zien mensen niet, dus lijkt alles een grote droom.’
Ze roemt het team dat ze om zich heen heeft en dat ervoor zorgt dat ze haar dromen kan laten uitkomen. Een van die dromen was het maken van een podcast. Na tien afleveringen is het even gestopt, maar voor een volgende serie wil ze nog dieper graven, want ze vond het geweldig om te doen. Haar tiende en laatste gesprek was met Peter R de Vries. Ze noemt het gesprek met hem expliciet (het magazine werd gemaakt voor de aanslag op de misdaadjournalist): ‘Peter R de Vries die een uur lang praat over eten, waar vind je dat nou?’
Twee jaar geleden maakte Miljuschka voor deze site een openhartige serie over de verbouwing van haar boerderij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Een bokkenpootje met witte chocolade? Dordrecht heeft er een nieuwe lekkernij bij: de Schapenpoot
Kun je ook bokkenpoten met witte chocolade maken? Zo vroeg zijn vriend Alex. Ja, zei bakker Jaap Korteweg en hij creëerde een nieuwe Dordtse lekkernij: de Schapenpoot.Dordrecht -
Koken & eten
Dol op friet? Dan moet je deze zes andere soorten ook eens proberen
Vandaag vieren Amerikanen Frietdag. Of Patatdag, net waar jij de voorkeur aan geeft. Hou je wel van die goudgele staafjes, gedoopt in mayo, curry of pindasaus? Dan is dit de ideale dag om ze te maken. En als je eens iets anders wilt proberen, bekijk dan deze alternatieve frietjes hieronder. Oók heel erg lekker. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Koken & Weten
Zo slecht is koken op gas: kinderen lopen meer risico op luchtwegaandoeningen
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is koken slecht voor de luchtkwaliteit in huis? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.