Mislukt je rijst altijd? Met de tip van chef-kok Ramon Beuk krijg je wel gare, heerlijk geurende rijst
VIDEOIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zo maak je de lekkerste rijst.
,,In mijn boek draait het om mensen bewuster en beter te leren koken", vertelt Ramon Beuk, die onlangs Wayooh! uitbracht. ,,Temperaturen, tijden en technieken zijn altijd bepalend voor het resultaat van gerechten. Dat maakt net even het verschil tussen goed, net niet en uitstekend. En daarbij zijn de meest eenvoudige klinkende bereidingen soms best lastig.”
Neem nou ‘rijst koken’. ,,Als jongetje van vijf keek ik al met mijn moeder mee in de keuken. Rijst koken was een dagelijkse bezigheid van mijn moeder. Zij beheerste de techniek tot in de puntjes. Zonder ook maar iets af te wegen en met een nonchalant gemak zette zij dagelijks perfect gegaarde rijst op tafel.”
Een makkie
Rijst koken klinkt als een makkie. ,,Toch proef ik regelmatig rijst waarvan het resultaat op z’n zachts jammer te noemen is", zegt Beuk. Hoe dat komt? ,,Op veel rijstverpakkingen lees je een bereiding waarbij rijst in een zwembad aan water gekookt wordt en vervolgens wordt afgegoten. Het resultaat is meestal wel een losse korrel maar smakeloze rijst.”
Als je toch rijst met een volle geur en smaak koopt, zorg dan ook dat je een bereiding doet waarbij die mooie geur overeind blijft, tipt Beuk. ,,Er zijn heel veel verschillende soorten rijst om uit te kiezen. Maar geurige rijstsoorten zoals pandan en basmati hebben wel mijn voorkeur.”
Hoe deed Beuks moeder het dan? ,,In Suriname wassen ze alles. Mijn moeder waste de rijst eindeloos totdat er geen spoortje troebel water meer zichtbaar was. Heel logisch, want rijst zoals mijn moeder die vroeger kocht zat ook vaak onder de stof, zand, en soms ook ongedierte. De rijst die we tegenwoordig in de verpakkingen in de supermarkt kopen is prachtig schoon. Om die reden zou je het niet hoeven wassen.”
Maar: wassen heeft ook als functie dat het overtollige zetmeel verwijdert, waardoor de rijst minder plakkerig wordt na het koken. ,,Rijst koken in ruim water en afgieten is de meest makkelijke manier die er is. Je rijst is namelijk al gaar en hoeft dan alleen nog maar droog te stomen. Mensen doen dit al jaren en hebben geen idee hoe hun rijst zou kunnen smaken als ze het anders zouden doen. Ik vind het een uitdaging om mensen dat verschil te laten ervaren.”
Chef-kok Beuk benadrukt dat dat niet betekent dat rijst koken zoals zijn moeder dat deed altijd gemakkelijk is. ,,Wat het lastig maakt is de kennis van de juiste verhouding en het gebruik van de juiste apparatuur. Want op een gasvlammetje kan het best lastig zijn om te voorkomen dat je rijst aan de bodem van de pan blijft plakken. Om die reden gebruiken veel mensen een ouderwets sudderplaatje om de temperatuur te verdelen. En de rijst langzaam te laten doorgaren.”
En dan nog. Beuk vermoedt dat je zult merken dat de temperatuur niet erg goed te controleren valt. ,,Waardoor er uiteindelijk toch een aangekoekte bodem zichtbaar wordt.” Maar heb je thuis een inductiefornuis dan wordt rijst koken echt een plezierige bezigheid, zegt hij. ,,Afhankelijk van hoe droog of plakkerig je de rijst hebben wil moet je de verhouding onthouden: 1 deel rijst op 1,3 tot 1,5 delen water.”
Hoe je verder gaat, zie je in de video.
Ramon Beuk schreef het boek Wayooh! Waarbij hij eten koken makkelijker leuker en toegankelijker maakt voor iedereen.
Hieronder zie je meer video's met Ramon Beuk: over de noodzaak van een dressing en de methode om je biefstuk nooit meer te laten mislukken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone
Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone. -
Wat Eten We Vandaag: Paastrifle met aardbeienjam, vanillevla en frambozen
Deze trifle is binnen vijftien minuten klaar en is leuk om samen met de kinderen te maken. De chocolade paashaasjes geven het dessert een feestelijk accent. -
PREMIUMFoodblog
Dorien introduceert de vegan krentenwegge: ‘Zoals het klokje thuis tikt, zo tikt het ook in Vasse’
Op de dag van ons vrijgezellenfeest kregen mijn verloofde en ik in ons Noord-Amsterdamse arbeiderswoninkje een enorme krentenwegge voorgeschoteld. Voorzien van Twentse spreuk, zoals de traditie voorschrijft. Naar de spreuk kan ik alleen maar gissen, ze is niet meer leesbaar op de foto’s van deze dag in 2009. Bovendien sprak ik destijds nog geen woord Twents. Na het verorberen van de krentenwegge gingen we met zijn allen het Amsterdamse Noorderpark in om daar te klootschieten. De Twentse tint van ons vrijgezellenfeest bleek een voorbode van onze verhuizing naar Enschede.Vasse
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Gevlochten paasbrood
Pak uit met Pasen uit met dit gevlochten paasbrood. Het deeg wordt verrijkt met boter. Dat maakt het brood boterzacht, en is daarom te vergelijken met een briochebrood.