Misstanden in stallen van parmaham-varkens
Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA roept op om geen parmaham meer te kopen nadat ze een onderzoek in handen kregen over de leefomstandigheden van varkens in zes Italiaanse kwekerijen.
Anonieme onderzoekers slaagden erin om bij de kwekerijen binnen te dringen en te filmen. Dit leverde schrijnende beelden op, die niets aan de verbeelding overlaten. Zieke en verlamde dieren, varkens die zich in erg krappe boxen op elkaar ontlasten en een gebrek aan hygiëne zouden schering en inslag zijn.
Het gaat volgens GAIA om zes bedrijven in Lombardije, waar varkens worden gekweekt voor parmaham en andere soorten gezouten hammen van beschermde oorsprong. Die worden verkocht in België, dat de zesde grootste afnemer is van parmaham in Europa, zo meldt de dierenrechtenorganisatie in een persbericht. Het gaat om kwekerijen met elk tussen de 3.000 en 10.000 dieren. Het is nog niet bekend of Nederlandse bedrijven parmaham van deze kwekerijen importeert.
Geamputeerde staarten
De opnames werden gemaakt tussen december vorig jaar en februari van dit jaar en zijn niet voor gevoelige kijkers, zo waarschuwt GAIA. ,,Van het merendeel van de varkens is duidelijk te zien dat de staart ondeskundig geamputeerd werd. Op de beelden zien we talrijke geamputeerde staarten in een vuilniscontainer liggen samen met karkassen van dode varkens en andere lichaamsresten", klinkt het. ,,Het routinematig afsnijden van varkensstaarten is al ruim 20 jaar verboden in de EU. Het mag alleen nog als alle mogelijkheden zijn uitgeput om gedragsproblemen door frustratie en verveling te verhelpen. Normaal moeten de dieren afleiding krijgen in de vorm van hout, zaagsel of compost. Dat is in de gefilmde bedrijven volledig afwezig. Maar de beelden tonen ook varkens die uit verveling en frustratie aan de oren van lotgenoten met afgeknipte staarten vreten."
(lees hieronder verder)
Er zijn veel zieke dieren te zien waar volgens GAIA niet naar wordt omgekeken. ,,Zo sleept een totaal uitgehongerde en verlamde zeug zichzelf voort naar haar voederbak", aldus de dierenrechtenorganisatie. ,,Diezelfde zeug werd ook gefilmd rillend op de vloer, vechtend voor haar leven. De onderzoekers troffen verder varkens aan die lijden aan een verzakking van de endeldarm, waarbij de endeldarm uit de anus hangt."
Hygiëne
Er is volgens de dierenrechtenorganisatie een algeheel en schrijnend gebrek aan hygiëne. ,,Zeugen in illegale zeugboxen - verboden in de EU sinds 2013 - kunnen zich niet eens omdraaien. De ventilatiesystemen geven onvoldoende frisse lucht. Karkassen van dode varkens liggen in een ruimte waar zeugen moeten bevallen en op een andere locatie liggen de karkassen net buiten de loods opeengestapeld. In de loodsen krioelt het verder van de ratten en de muizen en varkens in overvolle boxen urineren op elkaar. In één kwekerij liggen geaborteerde foetussen zelfs op de vloer naast hun dode moeder."
GAIA roept de consument dan ook op om geen parmaham meer te kopen. ,,Aan de supermarktketens vragen we om geen Parmaham meer te verkopen. Het is duidelijk dat parmaham teert op dierenleed", besluit voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA vindt de beelden des te choquerend omdat de sector meer dan 7 miljoen euro aan Europese subsidies krijgt voor de promotie van parmaham.
Parmaham in Nederland
Nederland is net als onze zuiderburen dol op parmaham. Zo is Nederland een van de grootste importlanden van parmaham in de Europese Unie.
Consorzio del Prosciutto di Parma, een samenwerkingsverband van producenten, reageert op de beelden door te spreken over een lastercampagne van GAIA tegen de productie van het merk parmaham. Verder geeft het consortium aan dat het zich houdt aan de regels van de Europese Unie en dat er meerder controles per jaar worden uitgevoerd en hier geen misstanden zijn vastgesteld.
Frederieke Schouten van Varkens in Nood vindt de beelden schokkend. ,,Maar het verrast me niet. In Nederland bestaan zulke misstanden ook. Ik schat dat er in minstens een kwart van de gevallen slecht met de dieren wordt omgegaan." Schouten vindt dat we niet alle boeren over een kam moeten scheren. ,,Er zijn voldoende boeren die wel begaan zijn met het welzijn van de beesten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met vegetarische gehaktballetjes, prei en champignons
Het is weer bijna weekend; maak er een ontspannen avond van met deze makkelijk te bereiden eenpanspasta. -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje. -
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd. -
Heel Holland Bakt zoekt nieuwe kandidaten
Heel Holland Bakt is op zoek naar kandidaten voor het nieuwe seizoen. Het is nog niet bekend wanneer de opnames starten, maar thuisbakkers die willen meedoen, hebben tot 15 april de tijd om zich in te schrijven.
-
'Wil je gezond eten? Kijk dan naar de keuken van je grootmoeder'
Vetten zijn slecht, koolhydraten des duivels. Eet blauwe bessen. Vermijd rood vlees. De Belgische arts Hendrik Cammu besloot te onderzoeken hoe het echt zit. ,,Ik zeg niet dat ik dé waarheid in pacht heb. Maar het is de best mogelijke versie van de waarheid.'' -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.