Misverstand over mediterraan eten: ‘De nadruk ligt niet op pasta’
Koken & etenHet beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: mediterrane courgettelasagne.
Hun artiestennaam Jansen & Jansen is uiteraard een knipoog naar de stripfiguren uit Kuifje, de onhandige speurneuzen. De verschillen: Annemieke Jansen en Janine Jansen zijn wél familie van elkaar (Jansen en Janssen hebben tenslotte elk een andere achternaam) en bovendien hebben de zussen verschillende beroepen: Annemiek is cardioloog en Janine is grafisch ontwerper en foodstylist. ,,We zijn zusjes", zoals Janine het verwoordt. ,,En we koken mediterraan.”
Ze willen meer Nederlanders verleiden ook mediterraan te gaan koken. ,,En wel hierom", aldus Janine die namens de zussen het woord voert. ,,Wetenschappelijk onderzoek bewijst keer op keer dat de mediterrane leefstijl welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2, geheugenziekten en zelfs kanker kan helpen voorkomen. ”
De komende tien weken maken Jansen & Jansen een culinaire reis door het Middellandse Zeegebied. ,,We reizen langs de belangrijkste aandachtsgebieden van het mediterrane voedingspatroon, met smaakvolle, maakbare recepten. We zijn er heilig van overtuigd dat er een wereld te winnen valt bij goede voorlichting over voeding en een paar kleine wijzigingen in het gangbare westerse eetpatroon. En voor ons als Bourgondiërs is het bovendien belangrijk dat we lékker eten, ook eventuele kleine kinderen die mee-eten. Onze smaakvoorkeuren worden immers grotendeels in onze jongste jaren bepaald.”
Hoe bereid je groenten zo lekker mogelijk?
Waarom het mediterrane eetpatroon eigenlijk zo gezond is? ,,Dat komt door het riante gebruik van goede, vaak plantaardige voedingsstoffen. Dat zijn onder meer veel olijfolie, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en fruit. Met daarbij regelmatig verse vette vis, een beetje zuivel en weinig vlees. De nadruk ligt dus niet op pasta – waar allicht veel mensen aan denken als ze over ‘mediterraan eten’ horen – maar op plantaardige voeding. Daarom is een van onze belangrijkste aandachtspunten: hoe bereiden we groentes zo lekker mogelijk?”
Tekst gaat verder onder de foto.
Vandaag maken de zussen een variant van de Parmigiana di melanzane, een bekend Italiaans gerecht. ,,De piepjonge kindertjes van onze broer zijn er dol op! Het is een soort vleesloze lasagne waarin aubergine de deegbladeren vervangt. We vervangen de aubergines voor de gelegenheid door courgettes, waar de kleintjes consumptietechnisch iets beter mee overweg kunnen. Vleesliefhebbers kunnen er stukjes of een laagje parmaham aan toevoegen.”
Parmigiana di melanzane voor vier personen
Ingrediënten:
1 kilo courgettes
2 knoflooktenen
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 kilo tomaten
2 el bloem
150 g Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella
rijstolie
zout en peper
Bereiding:
- Verhit de oven op de hoogste stand. Snij de courgettes overlangs in vijf à zes repen. Leg ze in een schaal en bestrooi ze met een beetje zout. Laat ze een half uur staan.
- Snipper de knoflook en de ui en snij de bleekselderij fijn. Bak eerst de knoflook en de ui in een ruime koekenpan met bakolie. Wij gebruiken rijstolie of goedkope olijfolie, daar vertellen we je een volgende keer meer over.
- Voeg de bleekselderij toe. Snij de tomaten in stukjes en doe ze bij de rest. Laat dit een half uur sudderen op middelhoog vuur. Als het dreigt droog te koken, voeg dan wat water toe. Dep de courgettes droog en leg ze in een ovenschaal. Officieel zou je ze eerst moeten bakken of roosteren op de grill. Kun je doen, hoor, is erg lekker, maar rechtstreeks de schaal in is minder werk en smaakt ook prima. Hou de courgettes daar in de oven een beetje in de gaten; ze moeten enigszins aandrogen en garen.
- Haal de tomatenprut door een zeef of maak er met een staafmixer een saus van. Breng op smaak met een beetje zout en meer peper. Zout is ongezond, peper is top.
- Roer de bloem met wat water tot een papje en voeg dit toe aan de tomaten. Rasp de Parmezaanse kaas. Neem een ovenschaal en vet de schaal in met wat olie. Dan een laagje tomatensaus, een laagje courgettes, een laagje Parmezaanse kaas enzovoort tot alles op is. Eindig met Parmezaanse kaas en de in stukjes gescheurde mozzarella.
- Laat de Parmigiana di zucchine op 180 graden drie kwartier gaar en warm worden in de oven.
Annemieke en Janine Jansen schreven Hart voor je lijf (2020), Mooi mediterraan (2020) en Hartstikke mediterraan (2018). Zij noemen zich pleitbezorgers van de mediterrane keuken: maaltijden met de goede vetten en koolhydraten en met minder zout en suiker.
Suiker is soms wel gezond. Hoe dat zit, zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Bananen die je darmen verstoppen is fabel: dit doet de vrucht echt in je buik
-
PREMIUM
Bernadet hoort ‘raar geluid’ bij het eten van haar wrap: ‘Dit verwacht je toch niet?’
Het klinkt smakelijk: een gevulde wrap met gebakken groenten en pittig gekruid runderstoofvlees. Bernadet Vroon (33) ging er dan ook eens goed voor zitten toen het gerecht vrijdagmiddag werd geserveerd in Elburg. Maar na een paar happen vond ze een verrassing op haar bord: ,,Wat is dit?”Elburg -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Wat Eten We Vandaag: Kip Normandië met aardappelpuree en groene asperges
Kip Normandië is een Frans gerecht afkomstig uit de regio Normandië. In dit gerecht komen hartig en zoet mooi samen door appelcider en kristalsuiker met ontbijtspek en kip te combineren. Omdat we de kip garen in een saus van appelcider, mosterd en room wordt het ook nog eens heerlijk mals. -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden?
-
Wat Eten We Vandaag: Gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.