Mosselen zijn nú betaalbaar (en zo maak je ze extra lekker klaar)
Koken & etenZin in mosselen? Een pannetje maken is nu betaalbaar, want de supermarkten bieden ze aan voor een paar euro per kilo. Lekker met uien en witte wijn, maar óók heerlijk op zijn Japans of met chorizo erdoorheen.
Het mosselseizoen is al een paar weken in volle gang. Het seizoen geeft volgens Het Nederlands Mosselbureau iets kleinere mosselen dan gebruikelijk, maar een kilo leverde aan het begin toch al 260 gram mosselvlees op.
De supermarkten hebben mosselen momenteel volop in de koeling. Albert Heijn heeft ze in de Bonus: 2 kilo voor 7 euro - bij Jumbo is het 2 kilo voor 6 euro. Plus heeft ze per 2 kilo voor 9 euro. Poisz heeft een aanbieding van 2 kilo voor 7 euro.
Hieronder vind je drie bereidingswijzen voor dat lekkers: een Japanse versie, de klassieke variant met friet én een pittige met chorizo.
1. Mosselen op hun Japans
Bereidingstijd: 25 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- 30 g misopasta
- 1 el sambal
- 2 cm verse gember, geraspt
- ½ limoen, rasp en sap
- 2 minipaksoi
- 150 g udonnoedels
- 2 el gebakken uitjes
- handvol korianderblaadjes
- 1 el sesamzaadjes
Bereidingswijze
- Spoel de mosselen grondig schoon en verwijder de baarden. Laat de misopasta, samen met de sambal, gember, limoenrasp en -sap, smelten. Doe er de mosselen bij en laat ze zes minuten op hoog vuur koken met deksel op de pan. Schud de pan af en toe.
- Halveer de paksoi in lengte en stoom of kook ze beetgaar in licht gezouten water. Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Verdeel de noedels over kommen, schep er de mosselen met het kookvocht op. Leg in elke kom een gehalveerde paksoi en maak af met de gebakken uitjes, koriander en sesamzaadjes.
Tip: vries het kookvocht van de mosselen in een ijsblokjesvorm in. Gebruik dat als basis voor een saus of in visgerechten.
2. Mosselen in witte wijn met zelfgemaakte friet
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 6 frietaardappelen
- 4 kg mosselen
- 2 uien, in ringen
- 2 preistengels, in ringen
- 4 stengels selderij, in blokjes
- bosje peterselie, fijngehakt
- olijfolie
- 500 ml witte droge wijn
- 2 teentjes knoflook, geperst
- klontje roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze
- Schil en snijd de aardappelen in frietjes. Spoel onder koud water en laat uitlekken op een schone keukenhanddoek. Bak de frietjes voor een eerste keer in frietvet van 160 graden Celsius. Laat ze volledig afkoelen.
- Spoel de mosselen grondig in koud water en verwijder de baarden. Fruit de groenten in olijfolie. Blus met de wijn. Voeg de mosselen toe en schep alles onder elkaar. Voeg de geperste knoflook toe en kruid stevig met peper. Breng aan de kook, dek af en laat zes minuten op hoog vuur koken. Voeg de boter toe en schep alles om.
- Bak ondertussen de frietjes voor een tweede keer op 190 graden. Kruid met wat zout en serveer ze bij de mosselen.
Variatietip: vervang de wijn eens door pastis. Het geeft je mosselen een heerlijke, frisse toets.
3. Pittige surf and turf-mosselen met chorizo en cider
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 4 kg mosselen
- 150 g pikante chorizo, in schijfjes
- 1 el boter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, in fijne plakjes
- enkele takjes tijm
- ½ tl gedroogde chilivlokken
- 350 ml cider
- peper
- zuurdesembrood
Bereidingswijze
- Spoel de mosselen en verwijder de baarden. Bak de chorizo krokant in een droge koekenpan. Voeg de boter, sjalot, knoflook, tijm en chilivlokken toe en bak twee minuten verder. Blus met de cider en breng aan de kook.
- Voeg de mosselen toe, kruid met peper, dek af en laat zes minuten op hoog vuur koken. Schud de mosselen af en toe op.
- Snijd het brood in plakjes en gril ze goudbruin in de broodrooster. Serveer bij de mosselen.
Tip: liever niet te pittig? Vervang de chilivlokken door een snufje gerookt paprikapoeder en kies voor een zacht smakende chorizo.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Check de datum op de gasfles en nog 11 tips om veilig te barbecueën
Grote kans dat je de komende weken weer de barbecue tevoorschijn tovert. Heerlijk, maar houdt voor een veilige barbecue wel de volgende regels in acht, tipt de brandweer. -
Koken & Eten
Groente van morgen komt uit gebouw in de stad: ‘Een slaplantje is bij ons veel gelukkiger’
PlantLab wil de nieuwe revolutie in de tuinbouw worden door groente te kweken met ledlicht in afgesloten ruimtes onder perfecte omstandigheden. ‘Bij ons groeit het beter dan in de vrije natuur onder de zon.’ -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink.
-
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.