Mosselhandel stelt consument gerust: geen mosselen met gif in de verkoop
Koken & etenDelen van de mosselvangst zijn door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) teruggehaald voordat ze in de handel terechtkwamen. Ze zouden te veel van de giftige stof TTX (tetrodotoxine) bevatten.
Delen per e-mail
Het mosselseizoen is vorige maand van start gegaan, de vissers haalden de eerste mosselen van de hangcultuur, die gekweekt worden aan touwen onder water, naar boven. Ze zijn er dit jaar extra vroeg bij, want door de zachte winter en volop zon die daarop volgde zaten er veel algen en plankton in het water. En dat dikt de mosselen lekker aan. Ze zijn dus extra goed gevuld, melden de handelaren.
Bij percelen in de Oosterschelde en Grevelingen waren de schelpen met meer gevuld dan alleen lekkere mosselen. De giftige stof TTX bleek in de zeedieren te zitten. Zodra een mens te veel van deze stof binnenkrijgt, kan het zenuwstelsel aangetast worden wat weer een gedeeltelijke verlamming kan veroorzaken.
Na onderzoeken van de NVWA waarbij te hoge concentraties van deze stof teruggevonden werden in de vangsten van deze gebieden, zijn ze teruggehaald voordat ze in de handel en bij de consument terechtkwamen. Er werd op 19 juni een verbod uitgevaardigd op handel van tweekleppige weekdieren uit de besmette gebieden en de erkenning van de Oosterschelde als verwatergebied voor het kweken is tijdelijk ingetrokken. Zodra de waardes weer gedaald zijn worden de maatregelen weer teruggedraaid.
Ónze mosselen zijn wel goed
Het Nederlandse Mosselbureau liet weten in een persbericht dat alle mosselen in de handel nu dus veilig zijn om te eten. De mosselen en andere schaaldieren worden zorgvuldig gecontroleerd zodat consumenten ze in restaurants en supermarkten gewoon kunnen eten.
Naar aanleiding van vragen over de giftige mosselen reageren veel mosselhandelaren anoniem hetzelfde: ,,Ja maar ónze mosselen zijn gewoon goed.” Enige implicatie dat ze dat niet zouden zijn zou voor hen hetzelfde zijn als zeggen dat ze slechte kwaliteit vis verkopen.
Het mosselseizoen kan dus zonder enige hindernis doorgaan, de besmette gebieden zijn afgesloten. Binnenkort zullen naast de hangculturen ook de bodemculturen geoogst worden. Deze wordt beschouwd als de officiële Zeeuwse mossel. Die zijn naar verwachting eind juli goed dik.
Nog een lekker mosselrecept proberen? Zie hieronder hoe je mosselen met tomaat en chorizo klaarmaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zoete aardappelstamppot met spinazie
Zin in een lekkere én makkelijke maaltijd? Deze zoete aardappelstamppot met spinazie heb je zo op tafel staan en is supersimpel te maken. De stamppot wordt afgetopt met tomaatjes, olijven en witte kaas; een heerlijk vegetarisch gerecht. -
koken & eten
Natuurwijn is populair: 'Het is de enige wijn die wordt gemaakt van alleen druiven’
Kort voordat de horeca de deuren moest sluiten, voltooiden de mannen van natuurwijnenimporteur Wilde Wijnen in Amsterdam een mega-project, althans voor hen: de nieuwe site met shop. Sinds half maart loopt het storm met bestellingen. -
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur. -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie.
-
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Wat Eten We Vandaag: Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
Krijg je dagelijkse portie groente binnen met dit heerlijke recept. Deze gekruide gehaktballetjes worden bereid met een lekkere variatie aan groenten, te weten tomaat, courgette, paprika en aubergine. -
PREMIUMKoken & eten
Een kop koffie en niet te veel zout: wat je het beste kunt eten en drinken met deze hitte
Met temperaturen die richting de 30 graden gaan, zoeken we massaal manieren om af te koelen - hallo zwembad, ventilator en koude douche. Ook je voeding kan de juiste verfrissing bieden. Drink je beter veel koffie zoals de Italianen? En helpt pikante voeding om af te koelen?