Na item Lubach over mishandeling dieren melden meer mensen zich aan voor vleesloze maand
Koken & EtenDe uitzending van Zondag met Lubach raakte deze week een snaar bij de kijkers. De cabaretier hekelde in zijn tv-programma de misstanden bij slachterijen. Hij toonde schokkende beelden en stak de draak met het ontoereikende toezicht. Nu blijkt dat kijkers in actie zijn gekomen.
Delen per e-mail
De non-profitorganisatie zet zich in op minder vleesgebruik in Nederland en zag in de dagen na de uitzending het aantal mensen, dat zich inschreef voor dertig vleesloze dagen, flink toenemen. De piek is zo opvallend, dat het wel aan de uitzending van Lubach te danken moet zijn, zo laat ProVeg weten.
,,Meteen na de uitzending zagen we al op internet dat het item veel losmaakte. Voor veel mensen die al langer moeite hadden met vlees eten, was de maat nu vol", meldt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland. Krijgt haar organisatie normaal in twee dagen zo'n ruim 70 inschrijvingen, nu waren dat er 310. De verwachting is dat dit nog verder gaat oplopen.
Twijfelaars
De challenge is bedoeld voor twijfelaars", aldus Vrindts. ,,Die hebben wij een aantal jaar geleden de VeggieChallenge in het leven geroepen, als een leuke manier om dierloos eten gewoon eens een paar weken uit te proberen. Je krijgt boodschappentips, simpele recepten en je kunt je vragen stellen aan aan andere deelnemers of aan een diëtist, zonder dat je gelijk hoeft te beslissen om de rest van je leven vegetariër te blijven. We zien trouwens wel dat een groot deel van de deelnemers ook na afloop minder of geen vlees blijft eten, of zelfs veganist wordt.”
De maand werd ineens zeer populair. In een gemiddelde maand doen zo’n 2000 nieuwe mensen mee aan de VeggieChallenge, maar daar gaan we deze maand dik overheen, aldus Vrindts. ProVeg spreekt van een stijging van 342 procent. Om zoekende Lubach-kijkers tegemoet te komen, opende de VeggieChallenge een aparte pagina: ‘Arjen, ik stop met vlees’.
Vind je vegetariërs soms irritant? Of merk je als vegetariër dat mensen geïrriteerd op je reageren? Waar die ergernis vandaan komt, legt psycholoog Florien Cramwinckel van de Universiteit Leiden uit in deze video:
Verder in het nieuws
-
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner. -
Koken & eten Deze 5 topapparaten besparen je veel werk in de keuken
Heb je flink wat etentjes gepland voor het einde van het jaar en sta je erop om dan zelf veel te koken en bakken? Leuk, maar wel arbeidsintensief. Met dank aan deze ‘keukenrobots’ bespaar je jezelf veel werk. -
Wat Eten We Vandaag: Pasteitjes met kipragout
Dé ingrediënten voor deze klassieke ragout zijn malse kippenpoten en saus van boter, bloem en bouillon. En omdat het kerst is: ook slagroom. Dat maakt ’m extra lekker. -
PREMIUM
Slager Arend pleit voor minder vlees: ‘Ik eet drie keer per week vegetarisch’
Arend ten Wolde (33) is slager, maar pleit toch voor minder vlees op het menu. Zelf eet hij drie keer per week vegetarisch. ‘Er moet iets veranderen.’
-
Koken & eten Dit zijn de beste bakboeken van 2019 (volgens de experts)
Er kwamen dit jaar genoeg nieuwe bakboeken uit, maar welke zijn echt de moeite van het kopen waard? Experts en andere veelbakkers vertellen over hun favorieten van 2019. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de favoriete gerechten van Charles Dickens
Voor velen is december de maand waarin Dickens, auteur van het beroemde A Christmas Carol, herleeft. Josephine Leeuwenhoek maakte een boek met recepten en anekdotes op basis van het werk van Charles Dickens. -
Koken & Eten Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen
Kinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht.