Nederlanders eten meer vlees, vooral kip
Koken & etenDe vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research.
Delen per e-mail
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Ruim een halve kilo meer dan in 2018 toen er 77,2 kilo werd geconsumeerd. Bij deze verbruikscijfers wordt ook het karkas meegeteld. En dat terwijl er juist veel minder vlees moet worden gegeten, vindt Wakker Dier. ,,Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Na een daling tussen 2009 en 2016 wordt vanaf 2017 weer meer vlees gegeten, vooral kippenvlees. Nederland eet nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen. ,,Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen”, zegt Hilhorst.
Flexitariër
De stijging van vleesconsumptie staat volgens de organisatie haaks op de foodtrends van de laatste jaren waarin vegetariërs en flexitariërs juist terrein winnen. Mogelijk wordt er in restaurants en fastfoodketens meer vlees gegeten door toeristen en flexitariërs. ,,Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet”, aldus Hilhorst.
De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis een ander beeld laten zien. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants gesloten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool: 800 miljoen mensen hebben honger, 30 procent van het eten wordt weggegooid
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool. Steeds meer bedrijven doneren er hun onverkoopbare verse producten. Dat is zeer welkom, want steeds meer klanten van de voedselbanken zitten hier om te springen. -
Campagne moet ons aan fruit en groente krijgen: ‘Leg het bij stations en ziekenhuizen’
Acht op de tien Nederlanders eet onvoldoende groenten en fruit. Veel mensen willen best, maar het lukt ze niet. Daarom begint vandaag - vanwege Wereldgezondheidsdag - een campagne die ons land meer kleur moet geven. -
Wat Eten We Vandaag: Mangokip met kokosrijst
Mango en kokos is een combinatie die niet alleen goed werkt in zoete gerechten, het is ook absoluut het proberen waard als avondmaaltijd! In dit gerecht serveren we heerlijke mangokip met kokosrijst. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel-mosterdsoep met bieslook en kip
Mosterd in een soep? Absoluut. Deze sinaasappel-mosterdsoep combineert het friszure van de sinaasappel met het pittige van de Groninger mosterd. Het resultaat is een heerlijk romige soep boordevol smaak. -
Nederlanders raken tienduizenden eitjes kwijt bij verstoppen
Met Pasen verstoppen veel Nederlanders chocolade-eitjes. Ze verzinnen soms zulke goede plekjes dat een deel niet wordt teruggevonden. De branchevereniging van de snackproducten verzamelde gegevens over onze paasgewoonten.
-
Koken & eten
Voor dit 'ei' is geen kip nodig: het smaakt als ei maar is helemaal plantaardig
Goed nieuws voor ei-liefhebbers, die willen overstappen op een plantaardig dieet. Kipster, het bedrijf dat eieren levert aan Lidl, komt met een veganistisch ‘ei’. -
Wat Eten We Vandaag: Frisse salade met makreel en sinaasappelvinaigrette
Makreel is een vette vissoort en door dat hoge vetgehalte combineert makreel goed met een vinaigrette. Traditioneel wordt een vinaigrette gemaakt met azijn, maar dat zuurtje vervangen we in dit recept door sinaasappel en citroen. Gecombineerd met mango en appel is deze frisse salade een echte lente topper! -
Wat Eten We Vandaag: Aubergineschnitzel met pastinaakpuree en gepofte tomaatjes
Aubergines hebben een heerlijke vlezige textuur en zijn daarom ideaal als vleesvervanger. In dit gerecht maken we krokante schnitzels van deze donker paars gekleurde groente. Heerlijk in combinatie met gepofte tomaatjes en een puree van pastinaak en knoflook.