Nederlandse wijn: van 'glazuur springt van je tanden' naar een keurige 8

VideoTerwijl agrariërs afgelopen maand bij bosjes klaagden over de droogte is er één groep die stilletjes zijn zegeningen telt: de wijnboeren. Voor het tweede jaar op rij stevent Nederland af op een goede oogst.

Volledig scherm
© Shutterstock

Tien à vijftien jaar geleden sprong het glazuur van je tanden, maar nu geeft wijnkenner Dik Beker de wijntjes van eigen bodem een 7,5. Misschien zelfs een 8.

Dat rapportcijfer wordt alleen maar mooier, voorspelt hij, want de druiven staan er deze zomer prachtig bij. Beker, tevens bestuurslid van Vereniging Nederlandse Wijn Producenten, dankt de volle wijnranken aan het gunstige voorjaar. Waar normaal in de eerste week van mei de druiven uitlopen, begon dit proces dit keer twee weken eerder. Met als gevolg: de druiven krijgen meer tijd om te groeien en zijn rijper en smaakvoller wanneer ze medio september worden geoogst.

  1. ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’
    Video

    ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

    De passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails.