Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst?
Delen per e-mail
Hoeveel paaseitjes eten we jaarlijks?
Het is al een wat ouder onderzoek, maar volgens een onderzoek dat warenhuisketen Hema in 2017 uitvoerde onder 1.051 Nederlanders ouder dan 18, eten we in de periode rond Pasen gemiddeld 47 paaseitjes. Al is de kans dat we er meer eten, véél groter. ,,Omdat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en anders smaken, wil je eigenlijk alle kleuren proeven, waardoor je er meer van eet”, verklaart Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Amsterdam. ,,Paaseitjes zijn ook ontzettend verleidelijk, omdat het kleine hapjes zijn die je makkelijk tussendoor eet. Tel daar bovenop dat er op veel werkplekken en bij mensen thuis een gevulde schaal staat en je begrijpt dat mensen er veel van eten.”
Omdat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en anders smaken, wil je eigenlijk alle kleuren proeven, waardoor je er meer van eet
Welke eitjes zijn de grootste caloriebommen?
Donkere chocolade is het gezondst. Een paaseitje van pure chocolade - gemiddeld 7 à 8 gram - bevat zo’n 40 calorieën. Voor een eitje van melkchocolade is dat 45 calorieën, net als de witte variant. Paaseitjes met praliné- of notenvulling doen het ‘slechter’, met gemiddeld 52 calorieën. Een likeureitje bevat dan weer 37 calorieën. Ter vergelijking: een pak friet met mayonaise bevat 1.100 calorieën, en een appel 60 calorieën. Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond ‘vanwege de goede voedingsstoffen’ en ‘het gunstige effect op hart- en vaatziekten’. Maar zoals voor alles geldt wel: eet met mate.
Welke smaak is het populairst?
Melk, wit en puur blijven de drie populairste smaken. Volgens Hema grijpen jongeren het vaakst naar melk- en witte chocolade. Ouderen kiezen vaker voor fondant. Bij chocolatier Valentino merken ze dan weer dat vooral praliné - met 50 procent hazelnoot - het vlotst over de toonbank gaat. ,,Omdat ook kinderen die het lekkerste vinden”, klinkt het. Bij Albert Heijn zijn bij de paaseitjes melk, wit en puur nog altijd de populairste smaken (in deze volgorde). Daarnaast groeit het aandeel mixzakjeseitjes de laatste jaren ook sterk, zo meldt de woordvoerder. ,,Als nummer vier en vijf hebben we de paaseitjes praline crunch en karamel zeezout die winnen aan populariteit.
In de Hema-enquête zei 64 procent open te staan voor een andere smaak. Hema verkoopt dit jaar drie nieuwe soorten: eentje met hagelslag, een vegan variant een heel bijzondere: melk met zure mat én knettersuiker. Volgens het warenhuis ‘de ideale combinatie tussen een fris zuurtje, een lekkere zoete crème en een explosie van gevoel in de mond’. Jumbo heeft ook drie nieuwe smaken: melk speculoos, wit macaron en melk pretzel. ‘Probeer daar maar eens vanaf te blijven’, schrijft Jumbo daarover op de site.
Hoe kies je het juiste eitje?
Elk paaseitje heeft z’n eigen kleur, alleen komen die kleuren niet bij alle merken overeen. Pure chocolade zit meestal in een rood papiertje (maar soms ook in een donkerblauwe), een melkchocolade eitje is blauw omwikkeld, witte eitjes hebben vaak een geel kleurtje, en praliné-eitjes zijn meestal paars verpakt. Al hanteren sommige supermarkten hun eigen kleurencode om het kiezen nog wat spannender te maken.
Hoe bewaar je chocolade-eieren het best?
Chocolade blijft het best bewaard bij een constante temperatuur. Die ligt idealiter tussen de 15 en 18 graden Celsius. Bewaar paaseieren niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats en in een afgesloten doos, omdat chocolade snel geurtjes opneemt. Slaat chocolade wit uit, dan is deze te veel blootgesteld aan temperatuurschommelingen. De chocolade wordt eerst te warm, waardoor de cacaoboter smelt. Wanneer de chocolade daarna weer afkoelt, stolt en kristalliseert de boter. Die kristallen leggen een witte waas op het goedje. De chocolade ziet er dan wel minder ‘vers’ uit, ze is nog perfect te eten. Pure chocolade of fondant kan langer worden bewaard dan witte- of melkchocolade - tot zo’n anderhalf jaar.
Hoe groot is het grootste paasei ter wereld?
Maar liefst 7500 kilo zwaar, 8,5 meter hoog en 6 meter breed. Zo groot is ’s werelds grootste paasei. Of beter: wás. Want dit chocolade gevaarte werd uiteindelijk in 2015 door 50.000 lekkerbekkende Argentijnen opgegeten, nadat 27 bakkerijen twee weken non-stop in de weer waren om voldoende chocolade te maken. Belgen deden ooit ook een gooi naar de titel. Dat gebeurde in 2005. Arbeiders lijmden toen 525 uur lang 200.000 blokjes chocolade aan een houten skelet op de Markt van Sint-Niklaas.
Hoeveel weet jij van Pasen? Test hier je kennis.
Iedereen lust wel chocolade, maar deze chocolade is wel heel exclusief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Géén late 1 aprilgrap: Hema komt met tompoucebier
Wie van tompoucen houdt en ook niet vies is van een biertje op zijn tijd, kan mogelijk zijn hart ophalen bij Hema. Vanaf vandaag liggen er namelijk heuse blikjes ‘tompoucebier’ in de schappen van de winkelketen. Géén 1 aprilgrap, verzekert het bedrijf. -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
Wat Eten We Vandaag: Rijst met kip en groenten in een zelfgemaakte saus
Simpel, maar lekker! Dit gerecht heeft een oosters tintje doordat de kipblokjes worden gebakken in een zelfgemaakte saus. De kip met groenten wordt geserveerd bij rijst: een heerlijke maaltijd die in een half uurtje op tafel staat. -
Vijf verdachten opgepakt voor handel in schadelijke kruidenpotjes
De afgelopen twee weken zijn vijf verdachten aangehouden op verdenking van het willens en wetens verhandelen van schadelijke potjes met kruiden en specerijen. Die potjes, waar mogelijk glasdeeltjes in zaten, hadden vernietigd moeten worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij doorzoekingen in Zaltbommel en Zeewolde het grootste deel van de illegale partij potjes in beslag genomen. -
Wetenschappelijk Bewezen
Last van winderigheid? Door dit voedsel ga je meer scheten laten
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Clara Belzer uit van welk voedsel je scheten gaat laten.
-
Koken & eten
Edsilia Rombley laat BN’ers in kunstwerken van chocolade happen: ‘Het is hilarisch én leerzaam’
Edsilia Rombley presenteert Showcolade, een nieuw tv-programma van Omroep Max. Het draait helemaal om chocolade en de prachtige objecten die chocolatiers ermee kunnen maken. Bekende Nederlanders gaan happen in kunstwerken die amper van echt te onderscheiden zijn. Denk aan een zoutstrooier, een kinderlaarsje, een plakbandhouder of een sigaar. -
PREMIUM
Braadworststoofpot met witte bonen
Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: braadworststoofpot. Met een net zo ‘slow’ rood wijntje. -
Wetenschappelijk bewezen
Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.