Opvallend onderzoek uit 2021: wat doen zuurkool en kefir tegen eczeem?
Onderzoeksarts Jetske Ultee houdt jaarlijks de meest opmerkelijke onderzoeken bij. Wat haar in 2021 opviel op gebied van huid en voeding: het effect van zuurkool en kefir op eczeem.
De verhalen dat gefermenteerd voedsel helpt bij huidklachten, doen volgens Ultee al jaren de ronde. ,,Je moet dan denken aan producten als zuurkool, kombucha, kimchi. Maar gek genoeg was daar nog geen enkele studie naar gedaan. Tot 2021.”
Bij melkzuurfermentatie zetten bacteriën suiker om in melkzuur. Als melkzuurbacteriën melksuiker (lactose) omzetten in melkzuur, ontstaat yoghurt, kefir of zuurkool. Een deel van die melkzuurbacteriën is probiotisch, wat betekent dat ze een gezondheidsbevorderende werking kunnen hebben.
Prikkelende voeding
Beetje bij beetje wordt duidelijk waarom producten met probiotische bacteriën gezond zijn, weet Eddy Smid, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit Wageningen. ,,De bacteriën die deze producten bevatten, prikkelen het immuunsysteem. Voedsel moet door de darmwand heen om in het lichaam terecht te komen.”
Maar niet alles mag zo maar door de darmwand heen gaan. Als beveiliging zitten er in de darmen cellen die gevaar detecteren. Bacteriën die er niet horen activeren het afweersysteem. ,,Probiotica triggeren wel, maar hebben niet het gereedschap om het lichaam daadwerkelijk binnen te dringen.”
Waterkefir en eczeem
Probiotische bacteriën zijn goed voor je darmen, stelt Ultee. ,,Maar wat zou het effect daarvan zijn bij huidproblemen?” Wetenschappers uit Portugal, Spanje en Brazilië kwamen met een weliswaar klein onderzoek iets meer te weten, zegt de onderzoeksarts. ,,Ze bestudeerden het effect van een zelfgemaakte waterkefir bij eczeem. Aan het onderzoek deden negentien mensen mét en 33 mensen zonder deze huidproblemen mee.”
De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Ultee. ,,En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk. Nog mooier was dat ook de ernst van de eczeemklachten afnam en dat de hydratie van de huid verbeterde.”
Eenvoudig zelf maken
Zelf probiotische voeding maken is eenvoudig. ,,Een kool, zout en een weckpot”, zegt foodwriter Meneer Wateetons. ,,Meer heb je niet nodig om zuurkool te maken.” Yoghurt maak je met houdbare melk en een schep yoghurt uit de supermarkt. ,,Zet het een nacht weg bij een temperatuur van 40 graden en je hebt je eigen yoghurt.”
Bedenk wel dat de plek van productie, het vormingsproces, de temperatuur en de gebruikte grondstoffen van invloed zijn op de samenstelling van de bacteriën”, benadrukt Ultee. ,,Het is echt een levend product.” En hou je aan de aanbeloven hoeveelheden, zegt Ultee. ,,Zeker in het begin is het belangrijk het gebruik rustig op te bouwen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kippenbout uit de oven met groene asperges en krieltjes
Deze kippenbout marineren we in olie met pikante kruiden en garen we zachtjes in de oven. Gegarandeerd dat je stukje vlees op die manier lekker mals blijft. De kippenbout combineren we met krieltjes en gebakken groenten. -
Van restaurants die schijfje citroen in rekening brengen tot gratis kan water: laat je niet verrassen op vakantie
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘IVA no incluido’: als je op vakantie bent kunnen deze zinnetjes je flink in verwarring brengen. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Pas op voor deze instinkers. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Met deze do’s-and-don’ts maak je afvallen veel gemakkelijker
Afvallen blijft een populair voornemen tijdens het nieuwe jaar, maar veel mensen vinden het lastig om het vol te houden of om op gewicht te blijven. Het gaat namelijk niet alleen om calorieën tellen of een goed dieet, het is ook een mentale kwestie. Drie experts vertellen hoe je hiermee om kunt gaan. -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden?
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Koken & eten
Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
In de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is?