Picnic levert geen diepvriesproducten meer vanwege hoge gasprijzen
Picnic stopt tijdelijk met het bezorgen van diepvriesproducten. Droogijs, dat de onlinesupermarkt gebruikt om pizza’s en ijsjes bevroren te houden, is niet meer leverbaar vanwege de hoge gasprijzen.
,,Wij vinden het een ingewikkelde situatie’’, zegt topman Michiel Muller over het gebrek aan droogijs. ,,We kunnen het niet meer als restproduct inkopen. Een andere methode heeft een heel andere impact op duurzaamheid en ongetwijfeld ook op de prijs.’’
In de bestelauto’s van Picnic wordt droogijs gebruikt om diepvriesproducten koud te vervoeren. Via een omweg was dat droogijs afkomstig van de Noorse kunstmestproducent Yara, met een fabriek in het Zeeuwse Sluiskil. Met een restproduct van de productie van kunstmest, kon gasbedrijf Nippon uit Vlaardingen het droogijs maken voor bedrijven als Picnic.
Maar vanwege de torenhoge gasprijzen in Europa heeft Yara besloten om de productiecapaciteit in Europa terug te schroeven tot 35 procent. Dat had gevolgen voor de productie van droogijs, en heeft daarmee ook gevolgen voor Picnic. Onlangs kreeg topman Muller van zijn leverancier te horen dat er geen droogijs meer verkrijgbaar is. ,,De leverancier waar wij het van kochten, kan het niet meer maken en leveren.’’
Droogijs heeft een temperatuur van min 80 graden Celsius, en is daarmee uitermate geschikt voor het vervoer van diepvriesproducten uit de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook medicijnen.
Geen oplossing
Klanten van Picnic kunnen daarom vanaf 1 september geen diepvriesproducten meer bestellen. Picnic probeert wel om de producten met een alternatieve methode bevroren te houden in de bezorgwagens, maar heeft tot nu toe geen oplossing gevonden, want: ,,We willen het graag duurzaam doen.’’ Picnic maakt voor de bezorging van boodschappen al gebruik van elektrische vrachtwagens, en is sinds 2015 actief in Nederland. Later volgden ook Duitsland en Frankrijk.
Volgens Muller beslaat de verkoop van diepvriesproducten 5 procent van de totale bestedingen bij Picnic, hij verwacht daarom niet dat klanten meteen bij zijn bedrijf zullen weglopen. ,,Maar het is toch vervelend. We willen graag ook de diepvriesproducten blijven leveren voor onze klanten.’’
Lege diepvries- en vleesschappen
In 2021 dreigden in Groot-Brittannië lege diepvries- en vleesschappen in de supermarkt vanwege de sluiting van twee kunstmestfabrieken. Naast de productie van droogijs, hadden slachthuizen de vrijkomen C02 nodig om dieren te bedwelmen en voedselwaren vacuüm te verpakken. De Britse onlinesupermarkt Ocado stopte daar toen ook met het vervoer van diepvriesproducten.
Websuper Picnic heeft in het Rotterdamse Eemhavengebied een distributiecentrum en zo gaat het er daar aan toe:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUM
Antine (24) bespaart dankzij app: ‘Had laatst voor 5 euro een doos met voor 46 euro aan boodschappen’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we vooral in de supermarkt. Hoe kunnen we in deze dure tijden nog een beetje leuk - lees voordelig - boodschappen doen? Antine Renkema (24) uit Apeldoorn bestelt een deel van haar boodschappen via platform Too Good To Go. ,,Dat is goedkoop, maar vooral om verspilling tegen te gaan.” -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken.