Plaagdier of lekkernij? Rivierkreeftvisser Jan vist ze met kilo's tegelijk
De Amerikaanse rivierkreeft is de nieuwe vijand van waterschappen. Het beestje hoort niet in Nederland maar vindt het er zo fijn dat ze zich explosief vermenigvuldigd hebben en ondertussen oevers slopen en inheemse flora en fauna oppeuzelen. Rivierkreeftenvisser Jan de Waard probeert er zoveel mogelijk te vangen. Hij verkoopt ze levend aan groothandels en restaurants.
De toptijd om ze te vangen zijn de zomermaanden. Dan loopt de 61-jarige De Waard twee keer per week langs zijn fuiken in de Krimpenerwaard. ,,Om de kreeften eruit te halen voor het te vol wordt en er veel doodgaan. Ook kan ik dan vissen die ook in de fuik terecht zijn gekomen er nog levend uitgooien.’’
Dertig kilo
Nu het kouder wordt, zijn de rivierkreeften minder actief. Toch heeft hij thuis in Lekkerkerk twee grote vierkante bakken en een emmer vol levende kreeftjes staan. Dertig kilo in totaal. De meeste beestjes hebben een warm rode kleur. Dat zijn Amerikaanse rode rivierkreeften. Maar er zijn er ook in een groengrijze tint. ,,Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften’', weet de beroepsbinnenvisser. ,,Die zitten hier ook, net als gevlekte en gestreepte variant.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische empanadas met kastanjechampignons
Empanadas zijn pasteitjes uit de Argentijnse keuken die zowel met een hartige als zoete vulling worden gemaakt. Empanadas kun je gemakkelijk zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg. Over het algemeen worden ze gevuld met gehakt, maar wij gaan voor een vegetarische vulling en dat is net zo lekker. -
PREMIUM
Allemaal aan de rivierkreeft in de strijd tegen invasieve exoten: ‘Ideaal hapje van de barbecue’
Al jaren neemt de populatie Amerikaanse rivierkreeften in Nederland toe. De invasieve exoot vormt een bedreiging voor Nederlandse diersoorten, de waterkwaliteit én in beperkte mate voor de dijken. Daar graaft het dier namelijk gaten in. Daarom roept organisatie Good Fish, die zich inzet voor duurzame visserij, iedereen op: eet rivierkreeft, ‘een ideaal hapje van de barbecue'. -
Wat Eten We Vandaag: Rabarber compote
Rabarber is zurig en aards van smaak. Met de toevoeging van sinaasappel en kardemom wordt de smaak zoeter en frisser. Compote is een heerlijke toevoeging om door de yoghurt te roeren of om in gebak of op brood te gebruiken. -
Wat Eten We Vandaag: Witte chocolade macadamia boterkoek
We hebben de perfecte combinatie gevonden: witte chocolade en macadamianoten. Een combinatie die je steeds vaker terugziet in bijvoorbeeld koekjes. Ga aan de slag met deze boterkoek en ontdek zelf hoe ongelofelijk lekker deze twee ingrediënten samengaan.
-
Wat Eten We Vandaag: Mexicaans garnalenpannetje
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.