Volledig scherm
Veel bierdrinkers zijn dol op het Belgische trappistenbier Westvleteren. © Reuters

Populair trappistenbier vliegt de abdij uit: in een uur uitverkocht

Koken & etenDe website van het populaire trappistenbier uit Westvleteren is vanmiddag vastgelopen door het grote aantal bestellingen. Voor het bestellen van het geliefde bier, dat vandaag voor het eerst online wordt verkocht, moest je minimaal een uur uittrekken. Het is inmiddels uitverkocht.

Het trappistenbier is normaal gesproken mondjesmaat door particulieren te krijgen. Normaal ging dat altijd via de abdij zelf, via een biertelefoon. Maar dat inbellen via de biertelefoon was praktisch niet meer werkbaar voor de monniken. Via de webshop is het makkelijker malafide aankopers te weren, was de gedachte.

Klanten moeten zich voortaan eerst registeren en een profiel aanmaken. Wie inlogt, komt in een ‘wachtkamer’ terecht. Daarbij krijgen consumenten die al lang geleden een bestelling hebben geplaatst voorrang op mensen die recenter een krat bestelden. 

Bierliefhebbers hebben massaal ingelogd, want bestellen was alleen mogelijk voor wie veel geduld had. ‘De wachttijd kan oplopen tot 60 minuten en meer’, zo stond urenlang op de site lezen. Met daarbij de waarschuwing: ‘Ververs deze pagina niet, het kan invloed hebben op jouw plaats in de wachtrij.’ Even een pauze nemen was ook risicovol, want je bestelling wacht niet op je, zo luidt de tekst van de monniken. ‘Let op, eenmaal geselecteerd heb je slechts 10 minuten om je bestelling af te ronden.’

Veel klanten lukte het helemaal niet om te bestellen. De verkoop ging vanmiddag om 13.00 uur van start en zou duren tot 17.00 uur. Het bier was om 14.00 uur echter al uitverkocht. ‘Sorry, al ons beschikbaar bier is reeds verkocht’, kregen fans te horen die een bestelling wilden plaatsen.

Kenteken

De onlineverkoop is bedoeld om malafide kopers te slim af te zijn. Je hoeft nog net niet je paspoort te laten zien, maar om te mogen bestellen moet je wel je kenteken van de auto waarmee je gaat afhalen doorgeven. De eerste testverkoop vorige week verliep voorspoedig.

Wie dol is op trappistenbier, kan sinds kort ook terecht bij een centrum dat net is geopend. Daar kun je trappistenbieren van alle twaalf abdijen uit de wereld proeven, maar ook allerlei andere trappistenproducten zoals thee en brood.

Wie wel is geslaagd, kan het bier in de week van 10 juli komen halen. Wie een nieuwe poging wil wagen, kan die week op woensdag om 13 uur weer proberen.