Proef in België: met forse korting willen we best gezonder te eten
Wie korting krijgt op gezondere voeding in de supermarkt, gaat meer van die producten eten. Dat blijkt uit een proef die de Belgische supermarkt Delhaize heeft gedaan.
Delhaize gaf 11.000 proefpersonen 20 procent korting als ze gezondere keuzes maakten. Het ging om medewerkers van de supermarktketen en personeel van leveranciers. Per maand kregen ze maximaal 50 euro korting.
,,In België hebben Delhaize, Carrefour en Colruyt de Nutri-Score ingevoerd: dat label geeft met kleur en letters aan hoe gezond een product is", aldus Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. ,,Als de deelnemers aan de pilot producten kozen met een label A of B, dan kregen ze daarover korting.” Voor het geven van het voordeel gebruikte de supermarkt de klantenkaart. Delhaize betaalde de korting uit eigen zak.
De proef ‘Healthy Ucoins’ begon eind april. Wat blijkt? De proefpersonen kochten 35 procent meer gezonde voeding dan andere klanten. Daarnaast stopten ze minder producten met een score van C, D of E in hun winkelwagentje. ,,We wilden aantonen dat consumenten via korting een stimulans zouden krijgen om gezondere keuzes te maken. Hiermee is aangetoond dat dit inderdaad gebeurt. En het is geen raketwetenschap dat mensen die gezonder eten een beter leven leiden.”
Fiscaal voordeel
Om die reden suggereert Delhaize dat gezond eten wellicht een fiscaal voordeel zou moeten opleveren. ,,Zoals je ook een elektrische fiets kunt kopen via de werkgever", legt Dekelver uit. ,,Dat mensen een deel van het loon aan gezonde voeding kunnen besteden.”
Het is onbekend of Albert Heijn de proef van het zusterbedrijf (Delhaize hoort bij Ahold) gaat inzetten. AH heeft al wel de Nutri-Score omarmd, maar in ons land is nog steeds geen definitieve keuze gemaakt voor een duidelijk label voor de gezondheid van voeding. Zo'n label is wel nodig om een kortingssysteem op te zetten.
Hoe komt het dat dik worden voor veel mensen erg makkelijk is? Dat zie je in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Ontbijtgranen voor kinderen meestal niet zo gezond
Ontbijtgranen lijken gezond, maar oppassen is verstandig. De Consumentenbond ziet dat er weliswaar vaak veel gezonde granen in zitten, maar dat ze ook vaak veel vet en suikers bevatten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Bij dit hippe nieuwe Chinese restaurant geen rijsttafel of vettige babi pangang, maar kreeft en coquilles
Nederland telt steeds minder Chinese restaurants, maar in Bodegraven komt er juist eentje bij. Maar verwacht hier meer dan een bak vettige babi pangang.Bodegraven -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen.
-
Voedselwaakhond ontmaskert ‘gezonde’ etenswaren: ‘Dit kun je misleiding noemen’
‘Dit product bevat 25% van je dagelijkse vitaminebehoefte!’ In reclames voor etenswaren komen dergelijke ‘gezonde claims’ regelmatig voorbij. Voedselwaakhond Foodwatch claimt dat veel etenswaren die door fabrikanten als gezond worden aangeprezen echter helemaal niet zo gezond zijn. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Wat Eten We Vandaag: Sperziebonen met spekjes en azijn
Boontjes met spek is een gouden combinatie. Geef het gerecht een extra dimensie door de toevoeging van krieltjes en appelstroop.