Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen.
Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, soms is het erger. Vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën. Reden genoeg voor het Voedingscentrum om onderzoek te doen naar hoe mensen omgaan met kip.
Veel mensen geven aan dat ze kip wassen omdat ze dit hygiënischer vinden. Maar ook omdat ze dit gewend zijn vanuit huis of omdat ze het lekkerder vinden. ,,Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel’’, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen
,,Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.’’
Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen en af te spoelen onder de kraan. ,,Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden. Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen’’, zegt Van der Vossen nog. Op de website van het Voedingscentrum kan je allerlei tips terugvinden om kip veilig klaar te maken.
Vooral Surinamers
Volgens kok Ramon Beuk is rauwe kip wassen om bacteriën te verwijderen ‘onzin’. ,,Kip is nu eenmaal een stuk vlees met veel bacteriën. Voorkom dat je überhaupt met rauwe kip in aanraking komt. Een goed voorbeeld is mensen die hun handen wassen nadat ze de kip hebben aangeraakt: ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien de kraan opnieuw dicht. Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.’’ Het draait dus niet om of je het wast, maar vooral hoe je het wast.
Ook Beuk probeert mensen hiervan bewust te maken, al is dat bij de Surinaamse gemeenschap een uitdaging. ,,Daar word je gek verklaard als je je kip niet wast. Suriname is een warm land en daar geeft vlees vaak geurtjes. Die geurtjes zetten mensen aan tot wassen.’’ Volgens veel Surinamers blijft je kip onrein en niet fris als je het dan niet wast. ,,Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.’’
Toch wassen? Let dan op deze vier zaken:
1. Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
2. Maak naderhand het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
3. Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier en gooi dit gelijk na gebruik weg.
4. Was je handen grondig met water en zeep na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook tussendoor als het nodig is en na het afdrogen van de kip.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Met deze tips is je vis of vlees voortaan goed gaar (en word je niet ziek)
Om er zeker van te zijn dat de bacteriën op je vis of vlees dood zijn, is het belangrijk om het eten goed te verhitten tot het volledig gaar is. Met deze tips weet je zeker dat dit goed gaat en voorkom je voedselvergiftiging. -
Koken & eten
Moet je kip wassen voor je hem bakt? En andere belangrijke vragen over voedselveiligheid
Een kippendij of kippenpoot afspoelen en droogdeppen met keukenpapier; menig thuiskok doet het voor het bakken, maar is het ook nodig? Experts geven antwoord. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
PREMIUMKoken & Eten
Hoe hobby van Rogier en Joost compleet uit de hand loopt: ‘Vakantiehuisje in Italië zou leuk zijn’
Rogier Duits (38) en Joost van den Heuvel (40) waren wel klaar met Nintendo en Netflix tijdens de lockdowns. ‘Laten we een limoncello brouwen’, bedachten de Oudewaterse vrienden tijdens een wandeling. Nog geen jaar later staat hun brouwsel bijna overal in het stadje op de kaart én zijn ze de trotse winnaars van een ‘Silver Medal’ van de International Wine & Spirit Competition. -
Kan 't goedkoper?
Waarom je bij bananen niet hoeft te wachten op een aanbieding
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: bananen. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie.