Rib eye met gepofte zoete aardappel
Doe eens gek, geniet van het leven. Waarom zou je een goede steak alleen in het weekend eten als dit supersnel en lekker doordeweeks te bereiden is. Een rib eye is een van de weinige items die liever uit de pan dan van de grill wordt gegeten. In een pan, liefst van gietijzer, bakken levert namelijk de perfecte krokante korst die met een medium-rare binnenkant echt goddelijk is. Kies voor een steak van een goed ras en je hebt voor de smaak geen saus meer nodig.
Ingrediënten (4 personen):
- 4 rib eye steaks
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4 zoete aardappels
- 3 el olijfolie
- 125 g zure room
- 2 el fijngehakt bieslook
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- ¼ tl gemalen komijn
Benodigdheden:
- Oven
- Koekenpan (liefst gietijzeren skillet)
Bereidingswijze (voorbereiding 5 minuten, bereiding 20 minuten):
- Kruid de rib eyes royaal met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Plaats de zoete aardappels in een op 180 °C voorverwarmde oven en pof in circa 20 minuten tijd gaar.
- De exact benodigde tijd hangt af van de grootte van de aardappelen.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie en boter en wacht tot de boter niet meer bruist.
- Plaats de steaks in de pan en bak kort maar heet aan beide zijdes goudbruin.
- De beste steaks bereid je met behulp van een kernthermometer. Die steek je in het dikste deel in het midden van het vlees. Geeft deze 50 à 58 °C aan dan is je steak rare tot medium rare, 60 à 65 °C medium tot medium well en alles daarboven wil je vermijden.
- Haal de zoete aardappels uit de oven, snijd in en garneer met zure room, bieslook, komijn en chilipoeder en serveer het geheel met een lekkere groenten on the side.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Finale van Heel Holland Bakt in zicht, maar er wordt nog flink gestreden: ‘Wat een bevalling’
De spanning is om te snijden in de tent van Heel Holland Bakt. Het is erop of eronder. Iedereen wil natuurlijk naar de finale, maar een van de favorieten lijkt niet in topvorm, een andere bakker verrast de jury. ‘Zuur als je nu naar huis zou moeten’. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Welk fruit bevat de meeste vitamine C? Tip: het zijn niet de citroenen
Wie op zoek is naar vitamine C grijpt in de fruitmand al gauw naar citrusvruchten. Waarom is vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en sinaasappels ook echt het meeste van de vitamine?
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.