Rood voor je hart, oranje voor je huid: elke tomaat heeft unieke stofjes die goed voor je zijn
Koken & etenTomaten zijn niet alleen lekker, ze zitten ook boordevol antioxidanten. Maar niet alle tomaten zijn hetzelfde, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Tomaten bevatten afhankelijk van hun kleur meer of minder van bepaalde antioxidanten, zo laat een onderzoek van de American Society for Horticultural Science zien. Elke soort is uniek.
Zo zit de meest populaire soort, de rode tomaat, tjokvol met de krachtige antioxidant lycopeen, die is goed in het voorkomen van om hartziekten en zelfs sommige vormen van kanker. Daarnaast zou het stofje je beschermen tegen schade van de zon.
Oranje tomaten bevatten dan weer veel tocoferolen, een vorm van vitamine E. Tocoferolen zouden helpen bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis en uit onderzoek blijkt dat ze de kans op huidkanker kunnen verminderen. Het stofje wordt dan ook vaak in cosmetische huidproducten gebruikt.
Verlagen cholesterol
Gele tomaten spannen dan weer de kroon als het gaat op polyfenolen. Die antioxidant biedt zes voordelen voor je hart: verlaging van je cholesterol, verlaagde bloeddruk, verbeterde slagaderfunctie, verbeterde slagaderflexibiliteit, minder klonteren van de bloedplaatjes en een algehele langere levensduur.
In dit gerecht gebruik je rode tomaten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMKoken & eten
Hier eet tout bekend Nederland op Bonaire
Sinds een paar maanden hebben Jonnie en Thérèse Boer een restaurant op Bonaire. Tout Bekend Nederland komt er voor een Caribische versie van Boers topkwaliteit. De culinaire wereld op het eiland bloeit op. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMKoken & Eten
Een maand lang alleen maar vlees eten: het ‘leeuwendieet’ trekt online de aandacht
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert geeft haar visie.
-
PREMIUMVoor jou getest
Met dit apparaat zet je het lekkerste bakkie filterkoffie
Filterkoffie is terug van (nooit helemaal) weggeweest. Ook jongere koffieleuten grijpen graag terug op de machines uit oma’s tijd. Met reden, zo ontdekt ons panel. -
-
-
Koken & Eten
Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Kijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt. -
Koken & Eten
Eten voor onder 2,50 euro: met deze 5 recepten lukt dat moeiteloos
Lekker koken zonder dat je geld meteen op is? Het kan. Eatertainment geeft vijf budgetgerechten die allemaal minder dan 2,50 euro kosten.