Ruim baan voor de robotkok: coronavirus brengt toekomst voor restaurants dichterbij
Restaurants hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Na maanden van lockdown moeten de bedrijven het nu binnen de gestelde afstands- en hygiëneregels zien te redden. Personeel heeft niet alleen de zorg voor de gasten, maar ook voor het schoon en veilig houden van de zaak. Ook voor zichzelf. Eigenaars kijken daarom naar minder vatbaar personeel: de robotkok.
Robots die gasten ontvangen, naar hun tafel leiden, bestellingen opnemen en serveren, die zagen we al eerder. In Azië kijkt niemand meer vreemd op van een blikkerige stem die je verwelkomt en je een stoel wijst. Ook Nederlandse horecaondernemers kozen inmiddels voor de mechanische ‘keukenhulpjes’. Robots die hun mannetje ook in de keuken staan waren er ook al, maar dan mondjesmaat en meer als gimmick dan uit noodzaak.
De Amerikaanse hamburgerketen White Castle neemt zijn personeel nu werk uit handen door een robot genaamd Flippy achter de bakplaat te zetten. Het gaat om een robotarm die al in 2018 werd ontwikkeld door het in Californië gevestigde Miso Robotics en goed is voor 150 hamburgers per uur. White Castle en Miso spraken al eerder over een samenwerking in de restaurantbusiness, maar de uitbraak van het coronavirus bracht de automatisering in een stroomversnelling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
In dit restaurant bezorgt een robot straks de babi pangang
Een robotserveerster die je babi pangang aan tafel brengt. In het buitenland gebeurt dat al volop. In Nederland is Chinees Indisch restaurant Royal Palace in het Zeeuwse Renesse waarschijnlijk de eerste. Eigenaar Shaosong Hu zet vanaf februari twee van zulke dames in zijn restaurant aan het werk. -
PREMIUMwetenschap
Robot als ‘menselijk’ gevaar: de valkuilen van kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie verandert de wereld. Filosoof Stefan Buijsman brengt pluspunten en valkuilen in beeld: ,,De gevaren zijn menselijk. We kunnen er altijd iets aan doen.’’
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.