Schaarste vanillestokje zorgt voor lege schappen bij de super
Supermarkten hebben grote moeite om voldoende vanillestokjes in te slaan voor hun klanten. Hoogvliet heeft de vanille niet meer in de schappen en bij Albert Heijn grijpen klanten ook vaker mis.
,,Wij verkopen inderdaad geen vanillestokjes meer. De reden hiervan is de schaarste: het is simpelweg nergens leverbaar'', meldt Denise Smit van Hoogvliet. ,,De schaarste vertaalt zich naar minder producten in het schap'', zegt Erik Lückers van Albert Heijn desgevraagd. ,,De vraag is simpelweg groter dan het aanbod en dat zorgt voor gaten.''
De oorzaak: mislukte oogsten. Op Madagaskar, waar het grootste deel van de wereldproductie van vanille vandaan komt. ,,Door de tyfoon op Madagaskar twee jaar geleden zijn de struiken en bomen verwoest. Het duurt lang, wel acht jaar, voordat alle bomen weer in orde zijn'', zegt Arno Kamperman van groothandel Vanillestokje.com.
Was de prijs van een stokje (ongeveer 1 gram vanillekorrels) een paar jaar geleden nog 25 eurocent, nu ligt de prijs ongeveer drie keer zo hoog, zegt Kamperman. ,,Dat is de reden dat de vanille die er nog is, in de supermarkten veel duurder is. De supermarkten willen die prijs niet meer betalen.'' De vanille is online bij AH wel te koop. Twee stokjes kosten 4,49 euro. Kleinere verpakkingen (met een stokje) zijn bij andere onlinesupermarkten verkrijgbaar voor bedragen tussen de 1,59 en 1,99 euro per peul.
Thuisbakkers zullen wellicht hun toevlucht nemen tot vanille-vervanging in een flesje. De ambachtelijke ijsmakers willen geen knieval maken door vanille-aroma te gebruiken, die willen het echte spul, weet Kamperman. ,,Een bolletje ijs wordt daardoor wel een kwartje duurder.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch. -
Koolhydraatarm dieet ligt onder vuur
Veel mensen hebben de afgelopen jaren koolhydraten uit hun voedingspatroon geschrapt omdat ze denken dat suiker slecht is, maar ook andere koolhydraten zoals brood, rijst, aardappel en bananen. -
Nee, een baby mag echt nog geen patat (en ook geen frikandel)
Jonge moeder Ashley wilde gisteren in tv-programma Vier handen op een buik weten wanneer haar baby patat en frikandellen mag. Geen goed idee, reageerde de verbijsterde Leonie ter Braak.
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’.