Slecht eetgedrag van je kind: ‘Sorry ouders, het ligt echt aan de opvoeding’

VideoEten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. In deze aflevering: ligt het eetprobleem van het kind dan toch bij de ouders?

,,Nee, ik ga echt niets eten’’, zegt zoonlief van de familie Van Rossum, een van de families die wordt gevolgd voor de serie Mag Ik Van Tafel?  van deze krant en 24Kitchen. ,,Omdat?’’, vraagt zijn vader. ,,Omdat het er super smerig uitziet.’’ De familie Van Rossum is ervan overtuigd dat ze alles hebben geprobeerd om hun moeilijk etende zoon te laten eten, of op z’n minst proeven. 

Met duidelijke tegenzin schept de jongen tijdens het diner een beetje paella op zijn bord. Daarnaast dezelfde hoeveelheid kaas. Maar ook die smaakt niet zoals hij had gehoopt. Zijn vader verplicht hem om een hapje te nemen, ‘anders morgen de hele dag geen telefoon’. De jongen haalt zijn schouders op: ,,Maakt mij niet uit.’’

Quote

Kinderen, net als de ouders, raken de kluts kwijt

Tischa Neve, psychologe

,,Het hele ABC van het opvoeden hebben we geprobeerd: het afpersen, bedreigen en chanteren. Geen van alle heeft gewerkt’’, vertelt vader Van Rossum in het programma. Zijn vrouw voegt toe: ,,Belonen ook niet.’’

De kluts kwijt

En daar zit vaak het probleem, volgens psychologe Tischa Neve. Zij staat de zes families bij met psychologisch en opvoedkundig advies. Ouders hebben het idee dat ze alles hebben geprobeerd en dat niets meer helpt. Neve: ,,De ene keer ben je positief, de andere keer streng. De volgende keer geef je straf en dan geef je een keer toe omdat je geen zin hebt. Dat is dus precies waarom we niet meer weten wat werkt. Kinderen, net als de ouders, raken de kluts kwijt.’’

De moeder van de familie Aartsma is juist bezig met positieve bekrachtiging: continu benoemen wat ze positief vindt aan het eetgedrag van haar zoon. Of het moeilijke eetgedrag van haar zoon mogelijk door haar opvoeding is ontstaan? Daar heeft ze nog nooit echt goed over nagedacht. ,,Hij is eigenlijk altijd al een moeilijke eter geweest.’’

Volledig scherm
De vader van familie Van Rossum probeert zijn zoon te motiveren om een hapje te nemen. © Mag Ik Van Tafel?

Ligt het aan de opvoeding?

De buurt waar ze wonen speelt ook een rol, vertelt ze. ,,We wonen in een heel sociale straat, eigenlijk een inloop van zeven huizen. Dus hij loopt naar de ene buurman en dan krijgt hij een snoepje, dan gaat hij naar de andere buurvrouw en van haar krijgt hij weer wat kauwgom. En ik zit met een kind dat veel te veel suiker binnenkrijgt en daarna nog moet eten’’, legt ze uit. ,,Heel slecht dit, dat ik de buurt de schuld geef.’’

Ook de familie Jessurun weet niet waardoor het eetgedrag van hun zoon is ontstaan. ,,Ik weet het niet, want eerst at hij gewoon alles.’’ De moeder van familie Van Rossum denkt dat de opvoeding wel invloed heeft gehad: ,,Misschien zijn we vanaf het begin al te dwingend geweest, waardoor hij nu zijn hakken in het zand heeft gezet.’’

Sorry ouders

Het karakter van het kind speelt natuurlijk mee, vertelt Neve. Daarbij zijn er gevallen dat er ook echt iets aan de hand is met het kind waardoor het eten heel slecht verloopt. ,,Maar: sorry ouders, in veel gevallen ligt het toch ook echt aan ons en onze manier van hoe we ermee omgaan’’, vertelt de psychologe.

Het is belangrijk om mee te gaan met de ontwikkeling van het kind. Kinderen veranderen en tijden veranderen, zegt Neve. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd te kijken naar de gemaakte afspraken en of er nieuwe afspraken nodig zijn. ,,Kinderen van 4 jaar en ouder kun je daar heel goed bij betrekken: hoe maken we het eten gezelliger en wat worden onze nieuwe afspraken?’’

Bekijk hier eerdere afleveringen van de serie Mag ik van tafel? terug:

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.