Sperziebonen: zo kun je ze het beste invriezen
Goeievraag.nlVeel mensen vragen zich af hoe je sperziebonen het beste kunt invriezen, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag.
Met hun knapperige, licht zoete smaak behoort de sperzieboon tot de familie van de peulvruchten, waar ook de sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen bij horen.
Naast de bekende groene sperzieboon, is er ook een gele variant, kennen we de dunne haricots verts en heb je de kousenband, een lange sperzieboon die vooral wordt gebruikt in de Surinaamse keuken.
De groene sperzieboon is in Nederland meestal goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Hoewel ze het gehele jaar door in de supermarkt liggen (vers meestal en in blik altijd), kan het, met het oog op milieu, fijn zijn om een voorraadje in de vriezer te hebben liggen. Buiten het seizoen komen de bonen uit Spanje, Marokko, Egypte of Kenia en ligt de milieubelasting een stuk hoger.
Kun je sperziebonen invriezen?
Het is zeker mogelijk om sperziebonen in te vriezen. Maar wat is de beste manier? ,,Eigenlijk kun je het op twee manieren doen”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. ,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Sperziebonen invriezen door te blancheren
In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven
,,Je kunt ze ook een à twee minuutjes koken voordat je ze invriest”, zegt Van der Vossen. Deze techniek wordt ook wel blancheren genoemd. ,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen. Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer.
Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces. ,,In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.) die de groente versneld kunnen laten bederven. Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.”
Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren. Zo gaan die enzymen kapot en zullen ze minder slap worden.”
Hoe lang kan je gekookte sperziebonen bewaren in de vriezer?
Maar hoe zit het dan met koken? ,,Als je de sperzieboon langer kookt, wordt de celwand kapotgemaakt”, zegt Van der Vossen. ,,De verteerbaarheid van de boon en de opneembaarheid van de voedingsstoffen worden hierdoor verbeterd, maar bacteriën kunnen wel gemakkelijker binnendringen waardoor de groente gevoeliger wordt voor bederf.” Gekookte sperziebonen, bijvoorbeeld als kliekje, kun je vaak nog zo’n drie maanden bewaren in de vriezer. Koel de gekookte sperziebonen wel snel af voordat je het invriest, zodat bacteriën geen kans krijgen om uit te groeien.
Welke methode je voor het invriezen van je sperziebonen ook kiest, het is volgens de voedselveiligheidsexpert altijd goed om erbij stil te staan dat bij ingevroren groenten naar verloop van tijd enig smaakverlies kan optreden. ,,Het is een van de bij-effecten van ingevroren groente. Hoe langer je ze in de vriezer laat liggen, hoe meer smaakverlies er kan zijn.”
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een recept met sperziebonen in de hoofdrol? Bekijk dan de video hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
koken & eten
Dankzij deze handige truc kun je een halve avocado langer bewaren
Stel: je hebt zin in avocado, maar wilt niet de volledige vrucht opeten. Je blijft zitten met een half exemplaar, dat snel bruin wordt. Deze TikTokker heeft daar een handige oplossing voor gevonden. -
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
Zo lang blijft halfje brood goed in de vriezer
Soms is het handig om voedsel in te vriezen. Als het gehakt in de aanbieding is bijvoorbeeld. Maar hoelang kun je het in de vriezer bewaren? -
Wat Eten We Vandaag: Kip met oosterse saus
Dit gerecht met kip in oosterse saus, groenten en cashewnoten is makkelijk te maken zonder pakjes en zakjes. Daarnaast is het ook nog eens een budgetrecept. Lekker voor de smaak en de portemonnee.