Stokbroodoorlog: Franse bakkers boos over stunt van supermarktketen
Franse bakkers zijn woedend op supermarktketen Leclerc, die reclame maakt met stokbroodprijzen die de inflatie zouden bestrijden. De supermarkt meldt trots de winst op een baguette te verlagen om de consumenten in deze moeilijke tijden van dienst te zijn.
De baguette van Leclerc wordt aangeboden voor 29 cent, tot verbijstering van de bakkers. Die zeggen dat de productie van zo’n stokbrood door de hogere kosten van meel, energie en arbeid op 90 cent ligt.
Verenigingen van bakkers krijgen steun van boeren en molenaars. Ze stellen dat Leclerc ‘demagogie bedrijft’, dus onwaarheden rondstrooit en een prijsbeleid voert dat haaks staat op het voornemen van de regering om de boeren een eerlijke prijs voor hun producten te geven. Het is ze een raadsel hoe het winkelbedrijf deze stuntprijs voor elkaar krijgt. De voorzitter van de boerenbond FNSEA, Christiane Lambert, vraagt zich af hoeveel Leclerc dan aan de bakkers betaalt voor een baguette.
Jean-François Loiseau van molenaarsvereniging ANMF noemt de opstelling van Leclerc schandelijk. De echte baguette is bovendien cultureel erfgoed volgens UNESCO en volgens Loiseau ,,proberen we de kwaliteit (van de baguette) en banen te behouden, en dat heeft een prijs”.
De baas van Leclerc, Michel-Edouard Lecerc, vindt de kritiek niet steekhoudend. Een baguette kost volgens hem al meer dan een jaar rond de 30 cent in zijn winkels. ,,En wij willen beklemtonen dat Leclerc de prijzen afstemt om ze betaalbaar voor consumenten te houden in een tijd dat de prijzen blijven stijgen. Andere partijen moeten beseffen dat alleen Leclerc over zijn relatie met klanten gaat.”
Tips, trucs en nieuws over koken en eten vind je in de video hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Italiaanse misstanden achter blikje tomatenpuree: Nederlandse winkels grijpen in
-
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
Deze wraps met sticky aubergine zijn een leuke vervanger voor vlees. Je maakt de wraps af met sla, komkommer en een zelfgemaakte sriracha mayonaise. Makkelijk om te maken en binnen een half uur op tafel. -
Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
Heb je wel eens gehoord van heekfilet? Het is een zachte, smaakvolle witvis die je voor veel recepten kunt gebruiken. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Piri piri drumsticks met gegrilde paprika
Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks. We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje.