Stokbroodoorlog: Franse bakkers boos over stunt van supermarktketen
Franse bakkers zijn woedend op supermarktketen Leclerc, die reclame maakt met stokbroodprijzen die de inflatie zouden bestrijden. De supermarkt meldt trots de winst op een baguette te verlagen om de consumenten in deze moeilijke tijden van dienst te zijn.
De baguette van Leclerc wordt aangeboden voor 29 cent, tot verbijstering van de bakkers. Die zeggen dat de productie van zo’n stokbrood door de hogere kosten van meel, energie en arbeid op 90 cent ligt.
Verenigingen van bakkers krijgen steun van boeren en molenaars. Ze stellen dat Leclerc ‘demagogie bedrijft’, dus onwaarheden rondstrooit en een prijsbeleid voert dat haaks staat op het voornemen van de regering om de boeren een eerlijke prijs voor hun producten te geven. Het is ze een raadsel hoe het winkelbedrijf deze stuntprijs voor elkaar krijgt. De voorzitter van de boerenbond FNSEA, Christiane Lambert, vraagt zich af hoeveel Leclerc dan aan de bakkers betaalt voor een baguette.
Jean-François Loiseau van molenaarsvereniging ANMF noemt de opstelling van Leclerc schandelijk. De echte baguette is bovendien cultureel erfgoed volgens UNESCO en volgens Loiseau ,,proberen we de kwaliteit (van de baguette) en banen te behouden, en dat heeft een prijs”.
De baas van Leclerc, Michel-Edouard Lecerc, vindt de kritiek niet steekhoudend. Een baguette kost volgens hem al meer dan een jaar rond de 30 cent in zijn winkels. ,,En wij willen beklemtonen dat Leclerc de prijzen afstemt om ze betaalbaar voor consumenten te houden in een tijd dat de prijzen blijven stijgen. Andere partijen moeten beseffen dat alleen Leclerc over zijn relatie met klanten gaat.”
Tips, trucs en nieuws over koken en eten vind je in de video hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Italiaanse misstanden achter blikje tomatenpuree: Nederlandse winkels grijpen in
Hoe pak je de treurigmakende industrie achter de tomatenteelt in Italië aan? Om de belabberde arbeidsomstandigheden van de (vaak illegale) tomatenplukkers te verbeteren, slaan Nederlandse supermarkten en vakbond FNV de handen ineen. -
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’
-
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources