Stoofpot van wild zwijn op de flank van de Mont Aigoual
podcastIn deze aflevering van podcastserie Le Cycliste belanden Jerry Huinder en Kees Graafland in de keuken van de Belgische kok Jo van Lierde. Die maakt voor hen een driegangenmenu.
Delen per e-mail
De Fransen en dineren. Ook in de Cevennen is eten gespreksonderwerp numéro une. En voor Jerry en Kees als wielrenners geldt: wie prestaties wil leveren, moet zichzelf van brandstof voorzien. Wat een geluk dat ze de Belgische kok Jo van Lierde ontmoeten in een dorpje op een van de flanken van de Mont Aigoual. Ze vragen hem in de vijfde etappe van podcast Le Cycliste een typisch Cevenols driegangendiner te bereiden. Iets met wild zwijn, gestoofde peren, een heerlijk toetje...
Bij zijn keuze voor een hoofdgerecht kwam Jo al snel uit bij de daube de sanglier, een stoofpot van wild zwijn, zegt de kok. ,,Tussen oktober en februari wordt hier in de Cevennen op wild zwijn gejaagd. Er worden er dan duizenden geschoten. In het verleden zijn de zwijnen gekruist met ontsnapte varkens. Ze geven nu niet één keer per jaar twee jongen, maar vijf à tien jongen - en soms wel twee keer per jaar. Er zijn er gewoon veel te veel.’’ In de winter heeft Jo jagers in zijn gîtes, die betalen dan met zwijn.
Krachtig en voedzaam
De traditionele Cevenolse gerechten zijn over het algemeen eenvoudig, krachtig en voedzaam, legt de Belgische kok uit. Ze zijn ook gemakkelijk te bereiden, maar vergen vaak erg veel voorbereiding.
,,De stukken wild zwijn liggen al twee dagen te baden in een saus in de pan, de peren al 24 uur in de rode wijn met steranijs, kaneel en kruidnagel. De vrouwen zaten vroeger in deze streek veelal in en om het huis, ze hielden de zijderupsen in de gaten en waren de hele dag bezig in de keuken. De mannen waren op het veld en hielden de dieren.’’
Benieuwd hoe Jo zijn driegangendiner bereidt? En hoe laat en gezellig het werd? Luister hieronder dan naar de vijfde etappe van podcastserie Le Cycliste:
Etappe vijf
Jerry en Kees bevinden zich in Notre-Dame-de-la-Rouvière. In zijn buitenkeuken bij Mas Tidouls bereidt kok Jo de traditionele maaltijd. Het voorgerecht is een flan van roquefort met jambon du pays en een slaatje. De daube de sanglier, met fruit in plaats van aardappelen, is het hoofdgerecht. En als toetje verschijnt er een Mont Aigoual op tafel, zoals Jo het toepasselijk noemt. Dat wordt smullen.
Op zoek naar verhalen rond een berg
In Le Cycliste gaan Jerry Huinder en Kees Graafland op zoek naar de verhalen op en rond de Mont Aigoual, de illustere berg in de Cevennen die uitvoerig wordt beschreven in het boek De Renner van Tim Krabbé en die dit jaar als finish dient voor de zesde etappe van de Tour de France.
Jerry en Kees fietsen de laatste 50 kilometer van de etappe en praten ondertussen met de mensen die er werken en wonen. Ze omschrijven wat ze tegenkomen en vertellen wat er nou zo leuk is aan wielrennen.
Jerry en Kees fietsen verder van Le Vigan naar het gehucht Mandagout. Over de D170 passeren zij de Col de Mourèzes van de derde categorie. Volgens Jerry een makkelijke klim, die eigenlijk geen klim te noemen is. Kees houdt wijselijk zijn mond, hierna wacht de helse Col de la Lusette...
Alle afleveringen van Le Cycliste luister je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
podcast Geheime bijeenkomsten en bloedige oorlog op Tourberg Mont Aigoual
Waar de Mont Aigoual op 3 september een gevecht op leven en dood kan opleveren tussen de klassementsrenners van de Tour de France, werd dat gevecht in het begin van de achttiende eeuw al letterlijk gevoerd. Kleine bendes van lokale inwoners verzetten zich op en rond de berg met hand en tand tegen de legers van de oppermachtige Zonnekoning Lodewijk de 14de. ,,Het was een echte guerrilla, met alle wreedheden en hinderlagen die daarbij hoorden.’’ -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd.
-
Koken & eten IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Podcast Brandweerman na bosbrand Mont Aigoual: ‘Bang voor komst Tour de France’
Op de Mont Aigoual, op een paar honderd meter van de plek waar op 3 september de finish van de zesde Touretappe ligt, woedde in februari nog een enorme bosbrand. De vuurzee kon na twee dagen worden bedwongen en daarmee werd volgens betrokkenen een catastrofe voorkomen. Maar op de berg is het nu zo droog, dat constant het gevaar van een bosbrand dreigt. ,,Ik ben dan ook enorm bang voor de komst van de Tour de France naar de Mont Aigoual.’’