Studenten redden sinaasappelschillen en maken er ‘orangecello’ van
Geen limoncello, maar Orangecello. Drie Amsterdamse studenten redden sinaasappelschillen van de prullenbak in de horeca. Stijn Fischer (24) van het nieuwe bedrijf vertelt.
De traditionele Italiaan zal hier vast van opkijken.
,,Nou, we hebben het bij Italiaanse restaurants laten proeven en zij waren erg verrast door de smaak. We hebben best iets bijzonders gedaan door een deel van ons product te distilleren. Dat wordt bij een traditionele limoncello niet gedaan. Je kan hem ook anders drinken dan volgens de traditie, zoals met gemberbier. Mijn vriendin is trouwens Italiaans; het werd goedgekeurd.”
Hoe komen jullie aan de schillen?
,,Branco, Luc en ik zijn hiermee in november begonnen, als onderdeel van onze minor Entrepreneurship. Met een bakfiets halen wij sinaasappelschillen op bij horecazaken in Amsterdam. We wassen ze en schillen het buitenste laagje eraf; het witte deel is namelijk bitter. Die schillen nemen we mee naar The Stillery, een distilleerderij bij Sloterdijk, waar we een recept hebben ontwikkeld.”
Een plek voor een goede buit?
,,Denk aan Pllek. Ze helpen ons door de schillen van zaterdag in de koelcel te bewaren. Soms gaat het wel om 65 kilo bij alleen al één zo’n zaak.”
Jullie kunnen dus inmiddels uit de voeten met een dunschiller.
,,We hebben heel wat afgeschild. Gelukkig worden we steeds efficiënter. Misschien dat een samenwerking met een sociale werkplek leuk kan zijn, want inmiddels verkopen we ook in Rotterdam, Utrecht en Delft.”
En toen brak de coronacrisis uit.
,,We hadden toevallig een grote voorraad schillen gespaard voor Koningsdag, want ons product is oranje. Op die voorraad hebben we lang kunnen teren toen de horeca dicht was. Een geluk bij een ongeluk, dus.”
https://dikenschil.nl/
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Reclamespot Farmers Defence Force was misleidend en oneerlijk
Farmers Defence Force heeft het publiek misleid met hun tv-spot over het boerenleven. De klacht van Wakker Dier over de reclamevideo is gegrond verklaard door de Reclame Code Commissie. Wakker Dier is blij dat nu duidelijk is dat FDF ‘leugens verspreidt’, maar de boeren vinden dat de dierenwelzijnsorganisatie ‘spijkers op laag water’ zoekt. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
Video
Keukenheks: Zo maak je vruchtensap zonder citruspers
In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je sinaasappelsap creatief kunt persen zonder het gebruik van een sappenpers. Gebruik een glas met scherpe randen en zet hem op zijn kop in een schaal. Geniet van je verse jus d’orange! -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Bij dit hippe nieuwe Chinese restaurant geen rijsttafel of vettige babi pangang, maar kreeft en coquilles
Nederland telt steeds minder Chinese restaurants, maar in Bodegraven komt er juist eentje bij. Maar verwacht hier meer dan een bak vettige babi pangang.Bodegraven -
Wat Eten We Vandaag: Spaanse tortilla met ansjovis
Tortilla de patatas is een klassiek Spaans gerecht en kennen we in Nederland als een Spaanse tortilla. Het gerecht is op basis van ei en plakjes aardappelen en kun je zowel warm als koud serveren.