Studenten redden sinaasappelschillen en maken er ‘orangecello’ van
Geen limoncello, maar Orangecello. Drie Amsterdamse studenten redden sinaasappelschillen van de prullenbak in de horeca. Stijn Fischer (24) van het nieuwe bedrijf vertelt.
Delen per e-mail
De traditionele Italiaan zal hier vast van opkijken.
,,Nou, we hebben het bij Italiaanse restaurants laten proeven en zij waren erg verrast door de smaak. We hebben best iets bijzonders gedaan door een deel van ons product te distilleren. Dat wordt bij een traditionele limoncello niet gedaan. Je kan hem ook anders drinken dan volgens de traditie, zoals met gemberbier. Mijn vriendin is trouwens Italiaans; het werd goedgekeurd.”
Hoe komen jullie aan de schillen?
,,Branco, Luc en ik zijn hiermee in november begonnen, als onderdeel van onze minor Entrepreneurship. Met een bakfiets halen wij sinaasappelschillen op bij horecazaken in Amsterdam. We wassen ze en schillen het buitenste laagje eraf; het witte deel is namelijk bitter. Die schillen nemen we mee naar The Stillery, een distilleerderij bij Sloterdijk, waar we een recept hebben ontwikkeld.”
Een plek voor een goede buit?
,,Denk aan Pllek. Ze helpen ons door de schillen van zaterdag in de koelcel te bewaren. Soms gaat het wel om 65 kilo bij alleen al één zo’n zaak.”
Jullie kunnen dus inmiddels uit de voeten met een dunschiller.
,,We hebben heel wat afgeschild. Gelukkig worden we steeds efficiënter. Misschien dat een samenwerking met een sociale werkplek leuk kan zijn, want inmiddels verkopen we ook in Rotterdam, Utrecht en Delft.”
En toen brak de coronacrisis uit.
,,We hadden toevallig een grote voorraad schillen gespaard voor Koningsdag, want ons product is oranje. Op die voorraad hebben we lang kunnen teren toen de horeca dicht was. Een geluk bij een ongeluk, dus.”
https://dikenschil.nl/
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
Video Keukenheks: Zo maak je vruchtensap zonder citruspers
In deze aflevering van Keukenheks zie je hoe je sinaasappelsap creatief kunt persen zonder het gebruik van een sappenpers. Gebruik een glas met scherpe randen en zet hem op zijn kop in een schaal. Geniet van je verse jus d’orange! -
Koken & eten Reclamespot Farmers Defence Force was misleidend en oneerlijk
Farmers Defence Force heeft het publiek misleid met hun tv-spot over het boerenleven. De klacht van Wakker Dier over de reclamevideo is gegrond verklaard door de Reclame Code Commissie. Wakker Dier is blij dat nu duidelijk is dat FDF ‘leugens verspreidt’, maar de boeren vinden dat de dierenwelzijnsorganisatie ‘spijkers op laag water’ zoekt. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht. -
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
-
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
PREMIUM
halen en brengen Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?