De Plus Supermarkt in Halsteren houdt vanaf vrijdag elke ochtend om 07.30 uur een apart boodschappenuurtje voor ouderen.
Volledig scherm
De Plus Supermarkt in Halsteren houdt vanaf vrijdag elke ochtend om 07.30 uur een apart boodschappenuurtje voor ouderen. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Supermarkten draaiden topomzet: dit hamsterden we

Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart op de toppen van hun kunnen gedraaid. De omzet kwam 35 procent hoger uit dan in dezelfde week een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte een analyse van recente transactiedata van een groot aantal supermarktketens. De omzet in week 11, die liep van 9 tot en met 15 maart 2020, kwam hoger uit dan in de week voor kerst, traditioneel de week met de meeste omzet. 

Zeer populair waren houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten, rijst en pasta. De omzet in deze artikelen nam procentueel gezien sterk toe, zo meldt het CBS. ‘De omzettoename van rijst was van alle voedingsmiddelen met ruim 150 procent het grootst, de omzet was dus meer dan twee en half keer zo hoog.’ De omzet van groenteconserven en diepvriesgroenten lag in beide gevallen ruim 115 procent hoger dan normaal.

Verse groenten gingen ook vaker over de lopende band, maar de omzet steeg veel minder hard (met bijna 30 procent). 

Rijst

Rijst staat bovenaan bij de grote stijgers. De omzet van rijst nam al vanaf de laatste week van februari toe, zien de experts van het CBS. ‘In de eerste week van maart vlakte de omzetgroei wat af, waarna in de tweede week van maart een stevige groei van de omzet werd gemeten. Rijst behoort, net als pasta, tot de productgroep ‘brood en graanproducten’. Dit is de productgroep met voedingsmiddelen waar in de tweede week van maart de hoogste omzet door de supermarkten is behaald.’

Ook bloem, groenten in blik, diepvriesgroenten, blikjes vis, pasta en couscous, babyvoeding, suiker en blikjes fruit kochten Nederlanders massaal in.

In de podcast Achter het Verhaal vertelt Ellen den Hollander van Koken&Eten over de producten die zoal gehamsterd worden:

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.