Sushi thuis maken moeilijk? Niet met deze tips
Koken & etenDeze week verschijnt Homakase, het eerste boek van fotograaf Oof Verschuren. Omakase betekent letterlijk: ‘Ik laat het aan jou over’. Gasten krijgen voorgeschoteld wat de chef voor ze kiest. In dit boek over sushi gaat het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis: homakase dus.
Een fotograaf die een kookboek maakt?
,,Ik maak natuurlijk al jaren kookboeken met mijn vrouw Yvette van Boven, en volgens onze uitgever was het tijd voor een eigen boek. Ik vond het in eerste instantie geen goed idee, maar ze wist me te overtuigen. Want ik ben inderdaad geen kok. Wel heb ik me de afgelopen jaren volledig in het bereiden van sushi gespecialiseerd.”
Wat kunnen we leren van jouw boek?
,,Ik leg uit hoe je zelf thuis een sushidiner voor zes personen kunt maken. Hoe je de ingrediënten die gewoon in Nederland te koop zijn op Japanse wijze bereidt. Hoe je verse en kwalitatief goede vis uitzoekt, hoe je de vis vervolgens schoonmaakt en verwerkt.”
Veel vis dus. Welke vissen zijn geschikt voor sushi?
,,Zoutwatervissen, zoals zeebaars, dorade, sardines, makreel, tonijn, zalm. Zoetwatervissen zou ik niet rauw eten vanwege mogelijke parasieten. En dat is ook niet de traditie: zoetwatervis wordt gegaard, zeevis wordt ook rauw gegeten. De meest Hollandse sushi is die met rauwe haring, heerlijk met gember en bieslook.”
Welke keukenspullen zijn onmisbaar bij het maken van sushi?
,,Je hebt heel specifieke keukengereedschappen om te raspen, te snijden en vorm te geven, maar waar je echt niet zonder kunt, is een goed scherp mes. Dat hoeft niet per se een Japans zwaard te zijn – dat helpt wel – maar een lang, goed scherp keukenmes is prima. Verder heb je een makisu, een klein bamboematje, nodig om makizushi te rollen, en een pan met dikke bodem en deksel of rijstkoker voor de rijst.”
Tekst gaat verder onder foto.
Heb je nog tips voor het maken van een sushirol?
,,Het is handig om, als je de eerste oprolbeweging maakt, je vingers goed naar binnen te duwen en de achterkant van het matje strak te houden. En een goede truc is om het mes waarmee je de rol snijdt steeds nat te maken. Steeds even in een bakje water met een scheut azijn en dan het mes schoonmaken, zodat er geen rijst aan blijft plakken.”
Is sushi maken heel ingewikkeld?
,,Nee, dat vind ik niet. Dit handboek is geschikt voor de gemiddelde hobbykok. Sushi maken is geen raketwetenschap en met een beetje oefening prima te doen. En het is bovendien leuk genoeg om jezelf erin te trainen. De handgevormde sushi – nigiri – vraagt iets meer oefening, maar je hoeft ze niet per se in 3 seconden te kunnen maken zoals een volleerd sushichef. Dat kan ik ook niet. Die jongens oefenen niet voor niets jarenlang.”
Recept Makizushi – sushirol
De vullingen van makizushi zijn eindeloos, en uitermate geschikt om restjes in te verwerken. Hier een recept voor hamachimaki, met geelstaartmakreel en lente-ui.
Ingrediënten
1 vel nori
1 hand sushi meshi (aangemaakte sushirijst)
3 eetlepels gesneden hamachi (geelstaartmakreel), vermengd met 1/2 lenteui, in fijne ringen en 1/2 theelepel wasabi, of naar smaak plukje waterkers, harde stelen verwijderd, vermengd met 1 afgestreken eetlepel kewpie-mayonaise
Bereiding
Verdeel voorzichtig een dunne laag sushi meshi over de nori. Leg de vulling netjes naast elkaar op de rijst. Gebruik niet te veel, anders krijgt u straks de rol niet meer dicht. Rol de nori strak op en snijd de sushirol in zes stukken.
Nishin nigiri – haringsushi met lente-ui, gember en nikiri
- Haal een paar dikke zoute haringen bij je favoriete haringkar, eentje waar ze á la minute schoongemaakt worden.
- Haal de staarten van de haringen af en snijd ze in losse filets. Loop de filets goed na op kleine graatjes en veeg het vel er voorzichtig af.
- Leg de haring een paar minuten in een beetje sake en dep hem droog.
- Snijd mooie neta (stukken vis) en maak daar, op korte afstand van elkaar, een serie ondiepe sneetjes in. Leg elke neta op een handgevormd bolletje aangemaakte sushirijst.
- Serveer met wasabi, gember en lente-ui. Heel fijngehakte zilverui en augurk mogen van mij ook.
Kok Danny Jansen maakt ook graag thuis sushi. Bekijk hoe hij dat doet in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen
Deze tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen is de perfecte keuze wanneer je gezonder wilt eten. Tempeh is een vleesvervanger en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, ijzer en calcium. -
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.
-
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Wat Eten We Vandaag: Traybake met broccoli, braadworst en krieltjes
Dit gerecht is een plaat vol comfort food. Het is makkelijk om te maken, want er kan maar heel weinig misgaan. Laat je verrassen door de combinatie van groenten, frisse citroen, volle smaak van de braadworst en de krokante aardappel.