Sushi uit de supermarkt: niet zo luxe, maar ‘absoluut lekker’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen ervaringsdeskundigen producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test een panel van fans de sushi van Sushi Daily.
Sushi, je mag er menig persoon voor wakker maken ‘s nachts. Al kan de kwaliteit van de Japanse rijsthapjes sterk variëren. Dat vindt althans een panel van drie vrouwelijke sushiliefhebbers. ,,Het is een totaal andere smaakbeleving dan als je zelf kookt, dat vind ik lekker’’, vertelt Liesbeth den Oudsten uit IJsselstein.
Hoewel de vrouwen de voorverpakte sushi uit de supermarkt doorgaans links laten liggen, proeven ze hem ditmaal toch, en wel de variant van Sushi Daily. Sushi Daily is een foodbedrijf met vestigingen door heel Europa, met name op de luchthavens en in supermarkten. Sinds een paar jaar tref je de vitrines en kiosks, waar chefs verse sushi bereiden, ook aan bij grote vestigingen van Albert Heijn.
Vers
Op tafel staat een hele maaltijd. Onder meer de normale varianten, zoals de nigiri zalm - het bolletje rijst met daarop zalm én maki zalm - zalm gerold in rijst en nuriblad. ,,Wat ik belangrijk vind, is dat het vers is’’, vertelt Riet van den Wijngaard uit Woerden. ,,Het mag absoluut niet ruiken, misschien een milde zalmgeur als je heel dichtbij komt.’’
Deze sushi ruikt en oogt goed, vindt zij. ,,Misschien dat het mootje zalm iets minder dik is dan ik gewend ben. Ik vind zelf een wat dikkere, vet ogende zalm mooi om te zien, maar het smaakt goed. Ik weet niet of ik verschil proef.’’ Met name een speciale zalmrol gehuld in sla en rijstpapier, bevalt goed. ,,Dat is weer iets nieuws. Het is lekker licht en fris’’, zegt Stephanie van der Lingen uit Woerden.
Tekst gaat verder onder de foto.
Aankleding
Wat de kwaliteit van de vis betreft zijn de vrouwen positief verrast. ,,Het valt me alles mee voor sushi die in de supermarkt ligt. Ik weet niet wat de kosten zijn?’’ vraagt Van den Wijngaard zich af. Waar ze alle drie naar uitkijken, zijn de wat meer aangeklede sushivarianten met Japanse mayonaise en knapperige vis. Die krijgen ze in de vorm van een crunchy zalmrol, een spicy tonijnrol en crunchy tempura.
Allemaal lekker, is het oordeel, máár de wat meer aangeklede rollen vallen snel uit elkaar. ,,Dan is de rijst wellicht niet plakkerig genoeg, dat is jammer’’, vertelt Van den Wijngaard. Verder zijn qua aankleding soms wat budgetvriendelijke keuzes gemaakt, vermoeden ze. Om veel sushivarianten zitten doorgaans rode eitjes afkomstig van de vliegende vis, oftewel tobiko: het kaviaar voor de armen.
Rondom de spicy tonijnrol van Sushi Daily zitten bolletjes die daarop lijken, maar het niet zijn. Het is shichimi: een pittig Japans kruidenmengsel, dat de keten voor veel van de sushivarianten gebruikt. ,,Ik heb liever de eitjes. Die zijn minder pittig en aangenamer qua structuur’’, vindt Den Oudsten.
Kosten
- Menu duo zalm (achttien stuks voor 16,95 euro)
- Spicy tonijnrol (negen stuks voor 8,95 euro)
- Crunchy tempura (8,95 euro)
- Forgotten Ends (1,95 euro)
Creatief
Over de Forgotten Ends; een Japanse Bowl gemaakt van de uiteinden van de sushi-rolls, een speciaal gerecht in het kader van Stop Food Waste Day om voedselverspilling tegen te gaan, zijn de dames iets minder enthousiast. Het is goedkoop, maar het ontbreekt aan frisheid, vindt Den Oudsten. ,,Dit is ideaal voor hongerige pubers, het is net een grote kleffe rijstbal.’’
Al met al zijn de vrouwen blij verrast. De crunchy zalm en crunchy tempura zijn de absolute winnaars, want die zijn lekker smeuïg en toch knapperig. Maar het had allemaal wel iets creatiever en exclusiever gemogen, is het eindoordeel. ,,Waar is de krab, tobiko, een bosuitje of zoete sojasaus?’’ vertelt Van der Lingen. ,,Deze zijn absoluut lekker, maar wel wat bescheiden.’’
Danny Jansen legt uit hoe je zelf sushi maakt:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
En IS HET WAT?
Nieuwe wijn van sinaasappelen is verrassend: ‘Je kunt het als aperitief schenken’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal probeert Harold Hamersma sinaasappelwijn van Tarongino. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
Koken & Eten
Januari is normaal een rustige maand in de horeca, maar in veel zaken is het juist extra feest
Januari is traditioneel een rustige maand in de horeca. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer houdt in de gaten wat er gebeurt in de cafés, hotels en restaurants - voor mensen die zich aan goede voornemens willen houden of juist heerlijk willen genieten. -
-
-
En IS HET WAT?
Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.