The Guardian prijst speculoos als ‘de kersttrend voor dit jaar’
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel. Dat is de bescheiden ingrediëntenlijst van speculoos. Toch is het koekje waanzinnig populair. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn ze er verzot op: The Guardian noemt het zelfs dé kersttrend voor dit jaar.
Ze bestaan al bijna een eeuw, de speculooskoekjes van Lotus, en doorheen de jaren lijken ze alleen maar beter gesmaakt te worden: in 1932 was het een simpel koekje dat verkocht werd in een bakker in Lembeke in België. Ondertussen is het wereldwijd een gewoonte om speculoos te dopen in een dampende kop koffie.
De populariteit gaat zelfs zo ver dat de gerenommeerde Britse krant The Guardian er een artikel aan wijdde. Al spreken ze daar niet over speculoos - dat zou in het Verenigd Koninkrijk nogal een tongtwister zijn. Wel over Biscoff. Die merknaam wordt internationaal gebruikt en is een samentrekking van ‘biscuit’ en ‘coffee’.
Climax met kerst
De journalist van het artikel in kwestie noemt speculoos ‘de trend van het moment’. Dat heeft te maken met de pandemie. Het afgelopen jaar zijn verschillende mensen namelijk aan het bakken geslagen, en zij maakten nogal graag desserts met de koekjes van Lotus in de hoofdrol. Sindsdien heeft de lekkernij een vaste plek in de voorraadkast gekregen.
Omdat speculaas en ginger bread traditiegetrouw gelinkt worden aan kerst, voorspelt The Guardian dat werkelijk iedereen de komende maanden gaat zwichten voor speculoos. De Britse supermarkten spelen daar in ieder geval al op in. Zowel Aldi als Lidl en Tesco verkopen cakes, taarten en desserts gemaakt met ‘Biscoff’.
TikTok is mee
Sociale media wakkeren de trend nog verder aan. Zowel op Instagram als op TikTok scoort de hashtag #Biscoff. ,,De koekjes bestaan al een hele tijd, maar beleven een revival dankzij vele TikTok-foodies”, staat verder nog te lezen in het stuk van The Guardian.
(Lees verder onder de foto’s.)
Een ding is zeker: het succes legt het bedrijf Lotus geen windeieren. Biscoff is hun goudmijn en het op zeven na populairste koffiekoekje ter wereld. De ambitie: de derde plaats halen, na Oreo en Chips Ahoy. Lotus is in ieder geval goed op weg. In de eerste zes maanden van het jaar groeide de omzet met dertien procent, het snelste groeitempo ooit.
Zin om ook te bakken (of te snoepen)? Met deze simpele video’s en recepten van TikTok kan je aan de slag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Citroen-cheesecakejes met mangosaus
-
Wat Eten We Vandaag: Pulled pork uit de slowcooker
Met dit broodje pulled pork maak je vleesliefhebbers gelukkig. We maken gebruik van een slowcooker, zodat het vlees op een lage temperatuur gaart, en boterzacht van structuur blijft. Serveer de pulled pork op hamburgerbroodjes met rauwkostsalade en zelfgemaakte barbecuesaus voor de finishing touch. -
PREMIUMKoken & eten
Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten
Wie komende week mee wil doen aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds om een week suikervrij te eten staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim
Het is weer tijd voor asperges. Om dit te vieren hebben wij een recept met gegrilde asperges, burrata en amandel-knoflookruim. Genieten.
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Wat Eten We Vandaag: Courgette fritters met romesco dip
Lekker voor bij de borrel, als lunch of als tussendoortje: deze courgettekoekjes. Ze zijn makkelijk te maken, en bevatten veel groenten. De halloumi maakt deze fritters helemaal af.