Tot wel twaalf klontjes: Voedingscentrum wil pubers bewust maken van de berg suiker in hun drankjes
Koken & EtenHet Voedingscentrum wil met een poster pubers duidelijk maken hoe slecht frisdrank en energydrankjes voor hun gezondheid zijn. ‘Voedseleducatie kan een positief effect hebben op het gedrag. De poster is daar een onderdeel van.’
Jongeren tussen 12 en 18 jaar vinden frisdrank drinken heel normaal. Maar door het consumeren van die drankjes krijgen ze veel suiker binnen. ,,We willen jongeren bewust maken van de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen”, zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag van het Voedingscentrum. ,,Daarom hebben we een poster gemaakt waarin je precies kunt zien wat er in elk drankje zit.”
De nieuwe poster laat eerst water zonder bubbels zien (met nul suikerklontjes), daarna komt bubbelwater en water met een smaakje. Dan krijg je de frisdranken (vaak 6 klontjes) en de rij eindigt met energydrinks waar tot wel 12 suikerklontjes inzitten.
,,De poster is bedoeld voor middelbare scholen, tandartsen en plaatsen waar veel jongeren komen", aldus Velema. Dat betekent dat leerlingen de suikerposter bijvoorbeeld in de gymzaal of in de kantine van school zullen tegenkomen.
Frisdrank draagt bij aan overgewicht bij kinderen
De reden om dit overzicht te maken is het overgewicht waarmee een toenemend aantal jongeren kampt. Suikerrijke drankjes bevatten veel calorieën en dragen daaraan bij, volgens het Voedingscentrum. Dat komt omdat het lichaam niet goed in staat is om calorieën uit drank te registreren, legt Velema uit. ,,Jongeren eten de rest van de dag niet minder, ondanks dat ze al een hoop calorieën via deze drankjes hebben binnengekregen. Het zijn loze calorieën.”
Een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft aangetoond dat kinderen echt dikker worden van suikerhoudende dranken
Jongeren vinden water maar saaaaai, zo bleek eerder in februari van dit jaar uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam. Duizend jongeren werkten mee aan een enquête. Daarnaast interviewden de onderzoekers 48 jongeren uitgebreid. Pubers vinden frisdrank drinken normaal. Ook al weten dat er veel suiker in zit, veel van hen drinken het toch bijna dagelijks. Ruim een kwart (28 procent) van de pubers drinkt dagelijks frisdrank.
Kan een poster het eet- en drinkgedrag van tieners veranderen?
Kan een poster daar iets aan veranderen? ,,Dat is lastig te zeggen. De poster maakt jongeren bewust van de hoeveelheid suiker die binnenkrijgen als ze voor deze drankjes kiezen. We weten dat voedseleducatie een positief effect kan hebben op het gedrag. Dit is een onderdeel daarvan. We hebben ook lespakketten die scholen gebruiken. En we zijn al jaren bezig aandacht te vragen voor de Gezonde Schoolkantine die een gezonde en duurzame keuze gemakkelijker moet maken.”
Het zou kunnen helpen als tieners weten dat hun gebit lijdt onder zoveel suiker en dat al die zoetigheid ze echt dikker maakt. ,,Een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft aangetoond dat kinderen echt dikker worden van suikerhoudende dranken", aldus Velema. ,,Daarvoor begonnen producenten nog wel over de noodzaak van sporten en dat chocoladerepen kinderen dikker maken. Nu niet meer. Het onderzoek was uniek, omdat een groep kinderen suikerhoudende frisdrank kreeg en de andere groep frisdrank zonder suiker.”
Zo af en toe een glaasje is niet erg. Het probleem zit bij de grootgebruikers van frisdrank
Helpt een suikertaks?
Als frisdrank straks echt duurder wordt door een suikertaks zou dit zeker kunnen helpen, denkt de gedragsexpert. ,,Prijs is een belangrijke factor.”
Maar: de invloed van marketing is groot, weet voedingswetenschapper Jaap Seidell. Hij is degene die met het eerder genoemde unieke onderzoek bewees dat kinderen echt dik worden van frisdrank. ,,Denk aan Max Verstappen en Red Bull, of Coca Cola als sponsor van grote sportevenementen. Maar kinderen hebben dat zelf niet eens door”, zei hij tegen Pointer van KRO-NCRV.
Zorgelijk vindt Seidell vooral dat er ‘veel- en vaakdrinkers’ zijn van frisdrank en energydrinks: ,,Zo af en toe een glaasje is niet erg. Het probleem zit bij de grootgebruikers van frisdrank: de kinderen die het elke dag of heel veel drinken.”
Hoeveel suiker mag je kind per dag? Ouders van Nu geeft uitleg over het aantal suikerklontjes dat een kind maximaal mag krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Diëtist over lightproducten zoals sojamelk: 'Als je scheutje neemt, maakt het amper uit’
Van heel wat voedingsmiddelen zijn light varianten te vinden. Maar wat is ‘light’ en is het een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire light producten met de originele variant. ,,Light zegt niet alles over een product: soms bevat het minder vet, maar wel meer suiker.’’ -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Minder afwas en lekker makkelijk: vijf gerechten waarbij de oven het meeste werk doet
Als er iets makkelijk is, dan is het wel een maaltijd die je in één pan of ovenschotel kunt bereiden. Scheelt ook weer in de afwas. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevuld stokbrood caprese
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan nét even anders: gevuld stokbrood caprese. Tijdens een avond borrelen mag een gevuld stokbrood met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes niet ontbreken. Plaats het geheel even in de oven om de mozzarella te laten smelten en buon appetito. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Wat Eten We Vandaag: quiche met sardine en venkel
Deze quiche heeft een zoetzure smaak dankzij de vulling van ui, venkel en sardines. We gebruiken zelfgemaakt deeg. Geen zin of tijd om je eigen deeg te mixen? Koop dan bevroren bladerdeeg.